Την αντίθεση του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το σκληρό lockdown που εφαρμόζεται εδώ και μερικές εβδομάδες, εξέφρασε ο Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.
Όπως υποστήριξε, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.
H πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά
«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.
Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.
Να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο. Όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.
Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.
Οι προτάσεις Δερμιτζάκη για να μειωθούν τα κρούσματα
Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Οι αναφορές του κ. Δερμιτζάκη βρίσκουν σύμφωνους, λένε οι πληροφορίες, κι άλλους επιστήμονες οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι το «ημι» lockdown, το «ακορντεόν» και γενικά τα ημίμετρα δεν αποδίδουν διότι ο κόσμος έχει κουραστεί και προσπαθεί να βρει διεξόδους παραβιάζοντας τους κανόνες.
Ισως δε είναι ένα σήμα στην κυβέρνηση να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες… εκτόνωσης του πληθυσμού, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους, όπως π.χ. το εμπόριο με ραντεβού.
Είναι κάτι, άλλωστε, που είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας:
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα», ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.
«Έχουμε ένα θετικό “carry over”, αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε. Δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».
Πρόβλημα με τις οικογένειες
«Νοσηλεύουμε πλέον ανθρώπους του ίδιου οικογενειακού περιβάλλοντος» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής πνευμονολογίας και γιατρός στο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης. «Έχουμε οικογένειες ολόκληρες τέσσερα, πέντε άτομα και οι τρεις νοσηλεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τον τελευταίο μήνα αυτό που ακούμε είναι εργασιακός χώρος, κοινωνικές επισκέψεις και χαλάρωση των μέτρων. Δηλαδή πήγα μίλησα με κάποιον χωρίς μάσκες σε έναν εργασιακό χώρο που ήμασταν τρία άτομα», πρόσθεσε.
Ο κ. Λουκίδης εκτίμησε ότι η επιθετική αύξηση που υπάρχει τον τελευταίο μήνα ανεβαίνει και την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα έχουν μεγάλη πίεση γιατί οι εισαγωγές και η βαρύτητα βγαίνει σε δεύτερο χρόνο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα