Στο 72% φτάνει το ποσοστό του προσωπικού στα νοσοκομεία που δεν έχει εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης ενώ στο προσωπικό των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας το ποσοστό ανέρχεται στο 55%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε επιτροπή της Bουλής για το θέμα του εμβολιασμού, υπάρχει βελτίωση της εικόνας σε σχέση με το παρελθόν καθώς στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας θωρακίζονταν για τον ιό της γρίπης το 14% του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και στα νοσοκομεία μόλις το 9%.
Ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε παιδιά ή σε ασθενείς με σοβαρά θέματα υγείας, τονίζοντας πως «δεν είναι ανεκτή και επιτρεπτή αυτή η συμπεριφορά του μη εμβολιασμού».
Τόσο ο υπουργός όσο και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων που μίλησαν στην Επιτροπή απέρριψαν ισχυρισμούς περί αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα και εστιάστηκαν στο θέμα της ενημέρωσης.
Επιτροπή βιοηθικής
«Δεν θα εμπλέξουμε τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς όταν μιλάμε για θέματα Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός. «Οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να συνδεθούν με οποιοδήποτε εξαναγκασμό» δήλωσε και ο επιστημονικός συνεργάτης της επιτροπής Βιοηθικής Τάκης Βιδάλης.
Μάλιστα ο κ. Βιδάλης μίλησε για μόδα και όχι για κίνημα αντιεμβολιασμού υποστηρίζοντας ότι όταν έχουμε γονιούς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θα πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά τους όταν θα έχουμε έξαρση ενός νοσήματος θα απομονωθούν.
Δήλωσε ακόμη κατηγορηματικά αντίθετος στα όσα ακούγονται για αφαίρεση γονικής μέριμνας από όσους δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους λέγοντας ότι αυτά δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τέλος, οι ειδικοί ανέφεραν ότι πάνω από το 60% των κρουσμάτων ιλαράς έχει εμφανιστεί στην κοινότητα των Ρομά.