Δημόσια ΥγείαΤι συμβαίνει στο σώμα μας με τις ακραίες θερμοκρασίες

Τι συμβαίνει στο σώμα μας με τις ακραίες θερμοκρασίες

- Advertisement -

Πώς αντιδρά το σώμα μας στις ακραίες θερμοκρασίες εν όψει το πολύ ζεστών ημερών αλλά και πώς θα προστατευτούμε, εξηγεί ειδικός.

Πώς αντιδρά το σώμα μας στις ακραίες θερμοκρασίες εν όψει το πολύ ζεστών ημερών αλλά και πώς θα προστατευτούμε, εξηγεί ειδικός

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο καύσωνας μας χτυπάει την πόρτα, τι επόμενες μέρες ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σαρώνουν τον πλανήτη και οι ειδικοί εξηγούν και συμβουλεύουν σχετικά με την προσαστία μας.

H Γη κατέγραψε πρόσφατα τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ – ένα ρεκόρ που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πιθανότατα θα καταρριφθεί επανειλημμένα, καθώς η κλιματική κρίση οδηγεί τις θερμοκρασίες όλο και πιο ψηλά.

Οι εξαιρετικά ζεστές ημέρες – αυτές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού – είναι πιο συχνές τώρα από ό,τι το 1970 σε 195 περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Climate Central. Από αυτές τις τοποθεσίες, περίπου το 71% αντιμετωπίζει τώρα τουλάχιστον επτά επιπλέον εξαιρετικά ζεστές ημέρες κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές, επισημαίνει το CNN.

Σε μια κομητεία του Τέξας, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός αδυσώπητου κύματος καύσωνα τον Ιούνιο. Στο Μεξικό, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 112 ανθρώπους από τον Μάρτιο. Ένα πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Ινδία σκότωσε τουλάχιστον 44 άτομα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας σε συνθήκες ακραίας ζέστης

Κανονικά, το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, συνήθως μεταξύ 36 και 37 βαθμών (97-99 βαθμοί Φαρενάιτ).

Όταν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται μια αλλαγή – είτε χαμηλότερη είτε υψηλότερη από αυτή – προσπαθεί να βοηθήσει το σώμα μας να κρυώσει ή να θερμανθεί, σύμφωνα με τη δρα Τζούντιθ Λίντεν, εκτελεστική αντιπρόεδρο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης και καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους (ο εγκέφαλος) προσπαθεί να δροσίσει το σώμα. Ένας τρόπος, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που σκεφτόμαστε, είναι ότι ιδρώνουμε», δήλωσε η Λίντεν. «Οι πόροι ανοίγουν, το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται, που δροσίζει το σώμα».

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας δροσίζεται είναι με τη διαστολή των αγγείων και την αύξηση του καρδιακού μας παλμού, η οποία βοηθάει να έρθει η θερμότητα και το αίμα στην επιφάνεια του σώματός μας και βοηθάει στην απελευθέρωση της υπερβολικής θερμότητας.

Όταν εκτιθόμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να προσπαθήσει να συμβαδίσει με την ψύξη του. Και αν το περιβάλλον μας είναι ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα – γεγονός που ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας ακόμη πιο ψηλά, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

«Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο χαμηλότερες θερμοκρασίες χρειαζόμαστε για την ακραία ζέστη», δήλωσε η Λίντεν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ