Εφιαλτική πρόβλεψη για αύξηση των κρουσμάτων κατά 200% στην Αττική αυτήν την εβδομάδα έκανε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Ο κ. Θωμαϊδης έκανε λόγο για απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο στην Αττική και μάλιστα μεγαλύτερη εκείνης του Νοεμβρίου. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ είπε χαρακτηριστικά, ότι «από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο ακόμα και στην κορυφή της πανδημίας. Είναι εξαιρετική ανησυχητική η διασπορά στην Αττική κι αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένα κρούσματα».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση. Μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα» και πρόσθεσε:
«Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση. Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ».
Θωμαΐδης: Τα λύματα της Αττικής είναι χειρότερα από ότι πριν το δεύτερο κύμα
Νωρίτερα, με την φράση «Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη», ο καθηγητής Χημείας κ. Νίκος Θωμαΐδης έδωσε την εικόνα που βλέπει για την εξάπλωση του κορωνοϊού ο ίδιος μέσα από την μελέτη των λυμάτων της Αττικής.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα». «Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Η διασπορά όπως είπε δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά στο σύνολο της συμπεριφοράς.
«Τα λύματα δίνουν πληροφορίες για 7 με 10 μέρες μετά και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη, αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση», τόνισε ο κ. Νίκος Θωμαΐδης.
Κληθείς να δώσει συγκριτικά τα στοιχεία, είπε πως μιλάμε για μία απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο, ανάλογη με εκείνη που είχαμε τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο κύμα, που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. «Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη από του Οκτωβρίου».
Πάντως, τόνισε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης πως, παραδοσιακά οι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι η «εποχή υπερμετάδοσης των ιών».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα