Δημόσια ΥγείαΘεσσαλονίκη: Αυστηρά μέτρα για ανεμβολίαστους ή μίνι lockdown;

Θεσσαλονίκη: Αυστηρά μέτρα για ανεμβολίαστους ή μίνι lockdown;

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πιθανόν να ανακοινωθεί η εφαρμογή του μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να μπει μπλόκο στη διάδοση του κορωνοϊού, καθώς οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση είναι “δίκοπο μαχαίρι” διότι πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος για την οικονομία, η ψυχολογική επιβάρυνση και η προστασία της δημόσιας Υγείας. Στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πάντως, πιθανή λύση να αποτελέσει η διάθεση νέων κλινών στα νοσοκομεία, αλλά και η αυστηροποίηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους.

Στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πιθανόν να ανακοινωθεί η εφαρμογή του μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να μπει μπλόκο στη διάδοση του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δύσκολο γρίφο αποτελούν οι εισηγήσεις για την επιβολή μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη κάνουν προς την κυβέρνηση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εντάσσοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη σε αυξημένο συναγερμό, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτική Προστασία την βάζει στο «κόκκινο», μη αφήνοντας πολλά περιθώρια αντιμετώπισης. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η εσωτερική μετακίνηση του πληθυσμού που δεν τηρεί τα μέτρα, δημιουργώντας έτσι νέες εστίες μετάδοσης ανά τη χώρα.

Σε επίπεδο διάδοσης, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να εμφανίζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Συνολικά, διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφει ο κεντρικός τομέας της Αθήνας. Ενώ, την ίδια ώρα, η Λάρισα είναι η μόνη περιοχή στην περιφέρεια που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 122 μολύνσεις.

Κυβέρνηση και ειδικοί ενέταξαν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης, όπως αποτυπώνεται και στον αντίστοιχο χάρτη του Covid19.gov.gr.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας, από τη στιγμή που μία περιοχή. γίνει κόκκινη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τεθεί σε καθεστώς lockdown.

Όμως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα απαγορευτικά. Μετά από μια δύσκολη χρονιά, συνυπολογίζονται τα κόστη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αδιάψευστα και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Καπραβέλος: Καήκαμε πέρσι, φέτος φυσάμε και το… παγωτό

Ο συντονιστής διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κ. Νίκος Καπραβέλος μιλώντας χθες στο Mega, υποστήριξε πως η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλη.

«Είμαστε από τη βόρεια Ελλάδα, καήκαμε πέρσι, φυσάμε και το γιαούρτι και το παγωτό ακόμη φυσάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε πως τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αναλαμβάνουν περιστατικά και από όμορες περιοχές της B. Ελλάδας, όπου η έξαρση του κορωνοϊού είναι σημαντική.

«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η έκκληση από το ΕΚΑΒ να πάρουμε (περιστατικά) από το νοσοκομείο της Δράμας. Μια περιοχή η οποία πέρσι χτυπήθηκε πάρα πολύ από τον κορωνοϊό και έχει ένα ποσοστό ανεμβολίαστων πάρα πολύ μεγάλο», είπε.

Πάντως, ο γιατρός σημείωσε πως, παρότι η εικόνα είναι ανησυχητική, παραμένει διαχειρίσιμη. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμορφωθούν στους κανόνες προστασίας.

«Τη λύση την έχουμε στα χέρια μας, έχουμε το όπλο. Δεν βλέπω συμμόρφωση. Το να κλείσεις τη διασκέδαση μετά τη 1.00 ή τη μουσική, αυτά είναι ασπιρίνες στον καρκίνο» είπε o κ. Καπραβέλος, αναφορικά με την εφαρμογή «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ