- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Επιτροπή βρίσκεται προς εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, καθώς έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.
«Τα κρούσματα με covid στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον», επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε αύξηση προσέλευσης παιδιών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα οφέλη των επικαιροποιημένων εμβολίων, λέγοντας ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.
Μάλιστα, η ίδια επισήμανε ότι «σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες παραλλαγές αποτελούν νέο τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον. Επιβάλλεται στενή επιτήρηση της εξέλιξης, δεν είναι όμως αιτία να αναβαθμιστεί η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας».
Πρόσφατα, ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.
Η ΕΕ έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό σε υγιή παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών δεν είναι σοβαρός, συστήνει, όμως τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος τυχόν νέου κύματος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Ακόμη, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια.
Ανησυχία για τη γρίπη
Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος και δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές, επισήμανε η πρόεδρος. Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για ένα πιθανό έντονο κύμα γρίπης τον φετινό χειμώνα.
Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι «ειδικά φέτος, οι πολίτες δεν έχουν αντισώματα για τη γρίπη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόστηκαν. Οπως είπε, «έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση του ιού της γρίπης για την παραγωγή αντισωμάτων. Αρα, είμαστε αυτή τη χρονιά πιο ευάλωτοι». Ωστόσο, τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη δείγματα που προμηνύουν έντονο κύμα, με βάση τα σημερινά κρούσματα, όμως στις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Ευρώπης, η γρίπη έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
Γνωμοδότηση υπερ της αναμνηστικής δόσης
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί και το 72,7% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ ανέρχονται σε 72,6% του γενικού και 83,2% του ενήλικου, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση.
«Συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και σε μικρά νησιά», πρόσθεσε.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα