- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, απατώντας σε σχετική ερώτηση για τον 12χρονο που νοσηλεύεται στο Παίδων. Όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, με θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ’ όσα γνωρίζουμε.
Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου στην αρχική της τοποθέτηση «Από τον Ιανουάριο του 2021 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορωνοϊού, άρχισε η ανάπτυξη των εμβολίων. Σήμερα πάνω από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει πάνω από 10 δισ. εμβολιασμοί.
Στα mRNA εμβόλια δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεϊνη που προκαλέί παραγωγή αντισωμάτων. Στο νέο εμβόλιο, nuvaxovid (εμπορική ονομασία Novavax), έκδοση της πρωτεινικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Είναι εμβόλιο παλιάς τεχμνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μείωση της συμπτωματικής νόσου
Στις κλινικές δκοκιμές διαπιστώθηκε 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 28 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες. Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τη μετ΄δοση και τη διάρκεια ανοσίας, αλλά οι παρενέργειες είναι ύποπτες. Εμβόλιο για αναμνηστική δόση αναπτύσσουν οι Sanofi και Glaxo, αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως η Επιτροπή αξιολογεί τα στοιχεία για επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών.
Για τους εμβολιασμούς των παιδιών, υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δοσης. Αν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση σε παιδιοά κάτω των 5 ετών.
Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμοί
Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως: «Ξεπέρασαμε σήμερα τους 19,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το 70,3% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκλήρώσει τον εμβολιασμό με δυο δόσεις. Όλοι οι άνω τυων 60 έχουν εμβολιαστεί στο 91%. Για την αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.820.000. Έχουν γίνει 4.960.000 εμβολιασμοί και 146.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Σήμερα 7/2 έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει επτά μήνες από το διδοσικό εμβόλιο και τρεις μήνες από το μονοδοσικό. Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%»
Τι είναι το σύνδρομο Mis-C
Στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είχε αναφερθεί πριν μερικές εβδομάδες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
Mis-C: Τα συμπτώματα
Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.
Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα