ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΘεοδωρίδου - Κορωνοϊός: Η 4η δόση εμβολιασμού για ειδικές περιπτώσεις

Θεοδωρίδου – Κορωνοϊός: Η 4η δόση εμβολιασμού για ειδικές περιπτώσεις

- Advertisement -

Για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα μας ενημερώνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα μας ενημερώνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην παραλλαγή Omicron και την ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης.

Για την παραλλαγή Omicron έχει επαυξηνόμενη δυνατότητα επαναλοίμωξης από τη νόσο τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Η φυσική νόσος από την Alpha τη Βeta και τη Delta προσεφερε ισχυρή προστασία εναντι της Οmicrοn κατά 90%. Αντίθετα η Omicron είχε προστασία 60%.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα δεδομένα προστασίας έναντι της Όμικρον μετά από προηγούμενη νόσηση.

Όπως είπε, η φυσική νόσηση από τα στελέχη Α, Β και Δέλτα προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον κατά 90%, ενώ η φυσική νόσηση με Όμικρον είναι στο 60%.

Εάν κάποιος νοσήσει από την Όμικρον, έχει περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης. Σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου, η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα, επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, η βαρύτητα της νόσου ή και τα υποκείμενα νοσήματα.

Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση. Όπως είπε, η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως: «Η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων δεν ενδείκνυται. Απαιτείται η παραγωγή εμβολίων κατά άλλων μεταλλάξεων. Επιφυλασσόμαστε για την τέταρτη δόση και είναι για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατασταλμένοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα άτομα με καρκίνο, τα οποία με προτεραιοποίηση εντάχθηκαν στις ομάδες αυξημένου για εμβολιασμό. Τριπλάσιος ο κίνδυνος από ότι στα υγιή άτομα. Δεν είχαν περιληφθεί στις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει για τους εμβολιασμούς και τα δεδομένα προέρχονται από πραγματικό χρόνο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό τους είναι ανάλογες με όλων των άλλων ατόμων. Δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη ανεπιθύμητη ενέργεια.

Θεμιστοκλέους: Τα ραντεβού της επόμενης εβδομάδας για εμβόλια Novavax

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως ξεπεράσαμε σήμερα τους 19.840.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% (γενικός πληθυσμός) και 85,2% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.440.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου.

Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.825.000, ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.160.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (2,1%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 90,6%.

Από τα 4.800.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000 πολίτες, και μόνο ένα 6,8% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

Σχετικά με το εμβόλιο Novavax, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναμένονται 474.000 δόσεις. Η πρώτη παράδοση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, 168.000 δόσεις. «Δεν είχαμε, όμως, και σήμερα που μιλήσαμε ακριβή ημερομηνία της επόμενης παραλαβής. Θα είναι την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν μας είπαν την ημέρα και έτσι δεν θα ανεβάσουμε ακόμη τα ραντεβού, μέχρι να επιβεβαιώσουμε την παράδοση από την εταιρεία».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ