Δημόσια ΥγείαΘεμιστοκλέους: Πόσοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό έχουν γίνει στη χώρα

Θεμιστοκλέους: Πόσοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό έχουν γίνει στη χώρα

- Advertisement -

Στην ενημέρωσή του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 17.000 εμβολιασμούς, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 170.000 εμβολιασμοί στη χώρα. «Σήμερα έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και σήμερα να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού για εμβολιασμό».

Στην ενημέρωσή του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 17.000 εμβολιασμούς, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 170.000 εμβολιασμοί στη χώρα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε σχετικά με τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων και όσες αναμένουμε ακόμα: «Σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία συνολικά 1.415.000 δόσεις.

Από την Astrazeneca, θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου. Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου».

Συγκινητική η προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό

Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η συγκινητική προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. «Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν η μόνη έξοδός τους μετά από έναν χρόνων» συνέχισε, σημειώνοντας πως περισσότεροι από 70.000 έχουν εμβολιαστεί χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Την Παρασκευή άνοιξε η ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε ωστόσο πως αν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση αυτό είναι λάθος. «Είναι απαραίτητο να τηρηθεί η δεύτερη δόση, χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο για την ανοσία. Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%», είπε.

Ικανοποιητική η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και σε ηλικιωμένους

Παρά το γεγονός ότι στα άτομα που κάνουν αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, υπάρχει σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και καλύτερη από νεότερα άτομα παρατηρεί η κυρία Θεοδωρίδου.

Η λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στη συζήτηση για τροποποιήση του σχήματος χορήγησης των δόσεων, με διάστημα από 4 σε 6 ως 12 εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων. «Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική μας που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που δίνονται και έδωσαν αποτελέσματα κατά τις κλινικές δοκιμές» πρόσθεσε.

Το «παράθυρο» του κορωνοϊού μεταξύ των εμβολίων

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Όπως είπε, οι περισσότερες «αστοχίες» του εμβολίου είναι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και πως ο κίνδυνος μειώνεται μετά την 12η μέρα.

Και στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί άτομα που έχουν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. «Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί μετά την ανάρρωσή τους» είπε.

Επιπλέον, ευχάριστα είναι αποτελέσματα από το Ισραήλ, τη χώρα που έχει πετύχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. «Ήδη στη χώρα μετά την πρώτη δόση, τη 15η ημέρα, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού, μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα και άλλες απαντήσεις» σημείωσε.

Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τα εμβόλια

Εκτός από το θέμα των εμβολίων, πολλή συζήτηση γίνεται για το θέμα των μεταλλάξεων. Αναφερόμενη σε αυτό, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού είπε πως ο πόλεμος. του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση. Πάντως, φαίνεται σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου πως οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

«Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, γι’΄αυτό εγκρίθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών» είπε. Επιπλέον, φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σχέση με τον ιο της γρίπης.

Τέλος, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα λεγόμενα μιας κόρης που πήγε τους ηλικιωμένους γονείς της για εμβολιασμό:

«Φεύγοντας παρατήρησα ότι οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές απευθύνονταν στους ηλικιωμένους στον πληθυντικό με. τρυφερότητα, αλλά και σεβασμό, ακριβώς όπως αρμόζει», είπε η γυναίκα με την πρόεδρο της Επιτροπής. Εμβολιασμού επικροτεί την συμπεριφορά του υγειονομικού προσωπικού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ