Σειρά συζητήσεων έχουν προκαλέσει τα τεστ αντισωμάτων μεταξύ επιστημόνων αλλά και πολιτών που είτε έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί για να διαπιστώσουν πόσο ισχυρή είναι η «ασπίδα» έναντι της πανδημίας.
Η επιτροπή των ειδικών βέβαια, έχει επισημάνει ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν οι πολίτες καθώς τα τεστ αντισωμάτων συνίστανται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο σε ατομικό επίπεδο.
Το τεστ αντισωμάτων γίνεται με αιμοληψία.
Σε ρεπορτάζ του Mega μίλησε ο χειρουργός κ. Γιώργος Τεπελόπουλος, ο οποίος έκανε το τεστ αντισωμάτων, δυο μήνες αφότου είχε κολλήσει κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα βγήκε μέσα σε 24 ώρες κι όπως αποδείχθηκε η τιμή που ανιχνεύτηκε στο 70.33, ήταν 70 φορές πάνω από τη βάση.
Στην πράξη ο γιατρός, υπολόγισε ότι δυο μήνες μετά τη νόσηση είχε 3.500 αντισώματα, όταν το μίνιμουμ για να θεωρείται κάποιος προστατευμένος είναι τα 1.000 αντισώματα.
Με τον εμβολιασμό αυτά τα 3.500 αντισώματα έφτασαν τις 60 με 70 χιλιάδες. Είναι αυτό το boost που προκαλούν τα εμβόλια.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος που νόσησε δεν εμβολιαστεί;
«Κάποιοι αναπτύσσουν αντισώματα, κάποιοι οργανισμοί όμως ενώ περνάνε τον covid έχουν μηδενικά ή πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό αντισωμάτων γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε και τον εμβολιασμό», είπε ο κ. Χρήστος Ξυλάς, γιατρός covid Νοσοκομείου Εδέσσας.
«Είναι όντως αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων. Έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις που μετρώντας τους έχουμε δει ότι δεν έχουν βγάλει αντισώματα, αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις, όπως ανοσοκατεσταλμένοι. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα έχει καλά. αντισώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 6 με 8 μήνες», ανέφερε η παθολόγος κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Το εμβόλιο της Moderna ίσως να κρατάει τα αντισώματα για μεγαλύτερο. χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μελέτες ακόμη επί του θέματος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα