Σε εννέα ανέρχονται συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας καθώς στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.
Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το πρώτο αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.
Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.
Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα (9).
Τι πρέπει να προσέχουμε
Το κλινικό σύνδρομο ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου. Στις σοβαρές περιπτώσεις, η χαρακτηριστικότερη διαταραχή της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στα παιδιά είναι η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, που λέγεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια.
Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι το προχωρημένο στάδιο της οξείας ηπατίτιδας, που ακολουθεί τον ίκτερο, εντός μιας εβδομάδας (υπεροξεία), εντός τριών εβδομάδων (τυπική οξεία) και εντός τριών έως 26 εβδομάδων (υποξεία).
Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι:
- Επίμονος πυρετός, χωρίς διαγνωσμένη αιτία, μετά από γαστρεντερίτιδα
- Ίκτερος (όταν το άσπρο του ματιού αποκτά κίτρινο χρώμα)
- Υπέρχρωση των ούρων (ούρα σαν κονιάκ)
- Αποχρωματισμός των κοπράνων (σαν στόκος)
- Υπνηλία ή ατονία του παιδιού μετά από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κάποιων ημερών
Τι κάνουμε
- Χρειάζεται επαγρύπνηση, αλλά σε καμία περίπτωση πανικός.
- Δεν τρέχουμε στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων.
- Δεν υποβάλλουμε τα παιδιά σε εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να τις έχει υποδείξει ο παιδίατρος. Οι τρανσαμινάσες, για παράδειγμα, μπορεί στην εργαστηριακή εξέταση να εμφανιστούν αυξημένες για πολλούς λόγους, χωρίς να παραπέμπουν σε ηπατίτιδα.
- Συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό παιδίατρο για οτιδήποτε μας προβληματίζει και ακολουθούμε τις συμβουλές του.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα