Με τα στοιχεία επέλασης του κορωνοϊού να είναι συντριπτικά (400 νοσηλείες στα νοσοκομεία ανά ημέρα, αύξηση διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και 92% πληρότητα στην Αττική, αλλά και άνοδο στο 4,5% του δείκτη θετικότητας) κυβέρνηση και ειδικοί ανακοίνωσαν νέα μέτρα και lockdown.
Μεταξύ των μέτρων είναι παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ένταξη ακόμη 18 περιοχών σε «βαθύ κόκκινο» από το πρωί του Σαββάτου, και κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας. Παρά ταύτα, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, «η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες επιτρέψουν».
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.405 νέα κρούσματα, 521 διασωληνωμένους και 49 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.
Για την Καθαρά Δευτέρα
Για το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, για το οποίο ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα:
Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.
Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί, υπενθυμίζουμε, ότι πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
«Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.
Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι και το Σάββατο και αυτή την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.
Ποιες περιοχές μπαίνουν από το πρωί σε αυστηρό lockdown
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») εντάσσονται με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, οι ακόλουθες περιοχές, λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Οι περιοχές είναι:
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου
- Οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
- Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
- Ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
- Ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:
Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι:
1. Περιφέρεια Αττικής,
2. Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
3. Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
4. Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
5. Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
6. Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
7. Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
8. Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
9. Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,
10. Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
11. Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
12. Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
13. Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).
Άνω του 4,5% ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού
Παίρνοντας τον λόγο, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας Covid-19 από τον ΠΟΥ, παραθέτοντας τα στατιστικά της. «Ας μην ξεχνάμε πως 95 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει και 335 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί», σημείωσε.
Στην Ελλάδα, η πανδημία φαίνεται πως εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις, όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Γιάννενα, τη Λάρισα κ.α. Ανησυχία εκπέμπει στους ειδικούς επίσης ο Πειραιάς όπου παρουσιάζεται έξαρση κρουσμάτων.
Πλέον, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ διενεργούνται 45.000 τεστ κορωνοϊού ανά ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτη φορά μέσα στο 2021. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε σε γειτονιές της Αττικής, όπου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ, το 7%.
Σήμερα, 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα και αφορούν ασθενείς νεότερης ηλικίας. Παρατηρείται επίσης αύξηση νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως σημαντική επιβάρυνση εμφανίζει και ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης.
400 νοσηλείες ανά ημέρα λόγω κορωνοϊού
Σε ό,τι αφορά στην πίεση στο ΕΣΥ, ο μέσος αριθμός των νοσηλευθέντων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 400 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίας δύο ημέρες ξεπέρασε τους 500. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό.
Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. «Βλέπουμε νεότερους να νοσηλεύονται, όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευομένων», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Αύξηση και στις ΜΕΘ, στο 92% η πληρότητα στην Αττική
Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως «εμφανής είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης». Σε κάθε περίπτωση, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 92%.
«Φτάνουμε στην άκρη του τούνελ»
Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και η Β. Παπαευαγγέλου έδειξαν «φως στην άκρη του τούνελ».
«Η γραμμή του τερματισμού, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό. Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Και κάθε μέρα, κάθε εμβόλιο, μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος αυτή της περιπέτειας, στη σταδιακή επιστροφή σε μία καθημερινότητα χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που με τόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι. Μέχρι όμως να διανύσουμε και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής, μέχρι τα εμβόλια να μας προσφέρουν την απαραίτητη ανοσία, παραμένουμε προσεκτικοί» δήλωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας.
«Μετά από έναν χρόνο φτάνουμε στην άκρη του τούνελ και παρά την επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιόδου, βλέπουμε το φως που είναι πια ορατό. Και αυτό ανθρώπινα είναι λογικό να αυξάνει την αδημονία μας, την αγωνία μας να τελειώνουμε πια. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας χαλαρώνει, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο και να ενεργούμε απερίσκεπτα» σημείωσε η Β. Παπαευαγγέλου για να προσθέσει: «Πρέπει να διανύσουμε αυτά τα τελευταία μέτρα, μέχρι την έξοδο από το τούνελ, με προσοχή και με σταδιακή αύξηση των δραστηριοτήτων μας χωρίς, όμως, χαλάρωση των προφυλάξεων. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Απλά είναι ένας αγώνας δρόμου. Ξέρουμε ότι φτάνουμε στο τέλος. Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι, αλλά για αυτό χρειάζεται να βάλουμε περισσότερο τις δυνάμεις μας, να τις ενώσουμε και να νικήσουμε την κούρασή μας».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα