Το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνει ήδη φανταστική δουλειά στην καταπολέμηση των ιών και άλλων βλαβερών οργανισμών, αποτελώντας την άμυνα του οργανισμού μας.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, αλλά και δραστηριότητες που διαφημίζονται για τις ανοσο-ενισχυτικές τους ιδιότητες. Μπορούμε, όμως, πραγματικά να αυξήσουμε την προστασία μας;
Μπορεί η χειμερινή κολύμβηση να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η «έκρηξη» αδρεναλίνης από το κρύο νερό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ένας χειμερινός κολυμβητής, «πλημμυρίζει» την κυκλοφορία του αίματος με κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Τα λευκά αιμοσφαίρια -τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν αντισώματα ή να επιτεθούν σε μολυσμένο ιστό- ενεργοποιούνται, με σκοπό να καταπολεμήσουν μία πιθανή μόλυνση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είμαστε πιο προστατευμένοι.
«Μέσα σε λίγες ώρες όλα αυτά επανέρχονται στο φυσιολογικό», είπε η καθηγήτρια Eleanor Riley, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο BBC. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν σε κρύο νερό έχουν λιγότερα κρυολογήματα ή λιγότερες λοιμώξεις», πρόσθεσε.
Η τακτική άσκηση επιβραδύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επαφή μας με το κρύο νερό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, δεν ισχύει το ίδιο και για την τακτική άσκηση.
«Κατά μέσο όρο οι ενήλικες παθαίνουν 2 έως 3 κρυολογήματα το χρόνο και τα παιδιά μεταξύ 5 και 8», ανέφερε η Δρ Margaret McCartney, γενική γιατρός στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Όμως, οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να αναφέρουν λιγότερες ιογενείς λοιμώξεις», πρόσθεσε η ίδια.
Αν και υπάρχει έλλειψη πειστικών κλινικών δοκιμών, τα δεδομένα που έχουμε «δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η άσκηση κάνει καλό, αλλά δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία», σύμφωνα με τη Δρ Margaret McCartney.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η άμυνα του οργανισμού μας μειώνεται από τη δεκαετία των 20 και μετά, αλλά έρευνα σε 80χρονους ποδηλάτες έδειξε ότι είχαν το ανοσοποιητικό σύστημα ανθρώπων νεότερων κατά δεκαετίες.
Τι ισχύει για τις βιταμίνες και τα προβιοτικά
Αν και η έλλειψη βιταμινών μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, λίγα φαίνεται πως είναι αυτά που κερδίζουμε από την επιπλέον λήψη τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πολυβιταμίνες, σύμφωνα με τη Δρ Margaret McCartney.
Η βιταμίνη D, ωστόσο, φαίνεται πως αποτελεί κάποιου είδους εξαίρεση, αφού, σύμφωνα με την ίδια, «τα στοιχεία δείχνουν πιθανά οφέλη για τους ανθρώπους που έχουν αναπνευστική νόσο και έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D», αλλά «υπάρχουν “ανεπαρκή” στοιχεία ότι θα βοηθούσε όλους».
Την ίδια ώρα, ανεπαρκή είναι τα στοιχεία και για τα προβιοτικά, με τη Δρ McCartney να τονίζει, ταυτόχρονα, ότι εχινάκεια, κουρκουμάς και τζίντζερ δεν πρόκειται να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πώς θα σταματήσουμε να καταστρέφουμε την ανοσολογική μας άμυνα
Ενώ σκεφτόμαστε πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πράγματα που στην πραγματικότητα αυξάνουν την ευπάθειά μας στις λοιμώξεις.
Ένα από αυτά είναι το κάπνισμα, επειδή βλάπτει άμεσα τους πνεύμονες, καθιστώντας τους λιγότερο αποτελεσματικό «φράγμα» για τους ιούς, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής
Η παχυσαρκία είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στις λοιμώξεις, ενώ το συνεχές άγχος αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο σώμα, η οποία εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μία εύκολη «λύση», παράλληλα, για να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα, είναι να χρησιμοποιούμε ένα ρινικό σπρέι αλατόνερου μόλις αντιληφθούμε τα πρώτα συμπτώματα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Οκτώ «φυσικοί» τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας
Το βακτήριο που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα