Δημόσια ΥγείαΣυνεργασία Δήμου Αθηναίων με UNICEF για την παιδική προστασία

Συνεργασία Δήμου Αθηναίων με UNICEF για την παιδική προστασία

- Advertisement -

Για την αποτελεσματική παιδική προστασία, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου με τη UNICEF Greece, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πρότυπου μοντέλου υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας, τη δημιουργία νέου τμήματος Παιδιού και Οικογένειας και κοινές συντονισμένες δράσεις.

Για την αποτελεσματική παιδική προστασία, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου με τη UNICEF Greece, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πρότυπου μοντέλου υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας, τη δημιουργία νέου τμήματος Παιδιού και Οικογένειας και κοινές συντονισμένες δράσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

”Μαζί, δημιουργούμε μια κοινότητα όπου κάθε παιδί αισθάνεται προστατευμένο. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και η προστασία τους αποτελεί ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση”, ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Σημειώνεται ότι, στους τομείς συνεργασίας του μνημονίου περιλαμβάνονται η προώθηση της ενίσχυσης της προστασίας των παιδιών σε τοπικό επίπεδο, η πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και της έμφυλης βίας, η προώθηση δράσεων για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών εστιάζοντας στα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, καθώς και στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας, συλλογής δεδομένων, και προγραμματισμού δράσεων για παιδιά και νέους, το πρόγραμμα στοχεύει στη:
  • Μείωση της παιδικής φτώχειας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων
  • Προώθηση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών
  • Προώθηση της προσβασιμότητας τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε χώρους εκπαίδευσης
  • Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή βίαιης συμπεριφοράς εντός των κοινοτήτων τους
  • Προώθηση της εκπαίδευσης μέσω της διαρκούς ανάπτυξης ικανοτήτων
  • Προώθηση της απασχολησιμότητας των νέων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων
  • Προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων
  • Προώθηση της υγιεινής διατροφής με έμφαση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων
  • Ενίσχυση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη UNICEF
Στο μεταξύ, Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα δημιουργήθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συνεργασία της UNICEF.

Το Κέντρο θα έχει ως κύριους στόχους:

Την παραγωγή γνώσης, έρευνας, δεδομένων και τεκμηρίωσης σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα του παιδιού, σε όλους τους συναφείς τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, η κοινωνική πολιτική για τα παιδιά, η παιδική προστασία, η ποιοτική-συμπεριληπτική εκπαίδευση, η μετάβαση από την ανήλικη στην ενήλικη ζωή,

Την διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, όπως, ενδεικτικά, με εργαστήρια, συνέδρια, εκδηλώσεις για το κοινό, και εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF και το Ε.Κ.Π.Α. θα συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας με σκοπό την εκπόνηση ενός ετήσιου σχεδίου εργασίας που θα περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των συναφών δράσεων, κινητοποιώντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό τους και προσφέροντας την τεχνογνωσία τους για την πραγματοποίηση μιας τουλάχιστον δράσης του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανά τετράμηνο.

Την ενσωμάτωση της διάστασης των δικαιωμάτων του Παιδιού στο ακαδημαϊκό, διδακτικό και ερευνητικό έργο, μέσω της υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Κ.Π.Α., τόσο του διδακτικού, όσο και του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, καθώς και των φοιτητών και αποφοίτων του, ώστε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις αρχές που συνδέονται με τα δικαιώματα του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης σε συναφείς θεματικές, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, τις Σχολές και τα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α.

Την συνεργασία για τη δυνητική ανάπτυξη συναφών προγραμμάτων, με εστίαση στην έρευνα και στη διδασκαλία-μάθηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ