Σε επαγρύπνηση το Νοσοκομείο Βόλου, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος ιογενούς μηνιγγίτιδας σε 30χρονη γυναίκα.
Η ασθενής προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με έντονη κεφαλαλγία και υψηλό πυρετό. Οι γιατροί, βλέποντας την κατάσταση της 30χρονης ασθενούς, προχώρησαν άμεσα σε οσφυονωτιαία παρακέντηση, μέσω της οποίας επιβεβαιώθηκε η διάγνωση της μηνιγγίτιδας, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, καθώς και το ενδεδειγμένο ιατρικό πρωτόκολλο.
Η 30χρονη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Βόλου, με την κατάσταση της υγείας της να είναι σταθερή και δίχως να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Ιογενής και βακτηριακή
Σημειώνεται ότι η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή, αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή.
Αντίθετα, η βακτηριακή είναι μεν πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά και πιο επικίνδυνη έως ακόμη και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της.
Ο εντεροϊός είναι η πιο συχνή αιτία της ιογενούς μηνιγγίτιδας και μεταδίδεται μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Ο εντεροϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύλεα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου.
Άλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντα.
Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας
Η ιογενής εμφανίζει ηπιότερα συμπτώματα. Στα βρέφη προκαλεί πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο. Οι ενήλικες εμφανίζουν επιπλέον υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία.
Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα, δε θεραπεύεται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από 7-10 ημέρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις μηνιγγίτιδας ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Μαγιορκίνης: Επιφυλακή για την αύξηση κρουσμάτωνΗ σχέση με αναπνευστικές λοιμώξεις και η προφύλαξη