Δημόσια ΥγείαΣυναγερμός στις δομές Υγείας -48ωρη επιφυλακή για τα ακραία φαινόμενα

Συναγερμός στις δομές Υγείας -48ωρη επιφυλακή για τα ακραία φαινόμενα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις δομές Δημόσιας Υγείας της χώρας, για το επόμενο 48ωρο, θέτοντας σε εφαρμογή εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται σε περιπτώσεις διαχείρισης στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- η ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου «Περσέας» (που περιλαμβάνει διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές), εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το σχέδιο, που εφαρμόζεται στα δημόσια νοσοκομεία, έχει «δομηθεί» σε επτά πιθανά σενάρια εκτάκτων αναγκών και τα οποία συνολικά αφορούν: διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, παροχής νερού ή τηλεπικοινωνιών στα νοσοκομεία, πυρκαγιά, σεισμό, καύσωνα, εσωτερική επιδημία, μεγάλη προσέλευση συμβατικών ασθενών και προσέλευση ασθενών που έχουν εκτεθεί σε ραδιολογικούς, βιολογικούς και χημικούς παράγοντες.

Ο ασυνήθιστος κυκλώνας με 12 μποφόρ και τροπικές καταιγίδες που αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, στο Νότιο Ιόνιο και είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, υπό τον φόβο ακραίων εκδηλώσεων στη χώρα μας.

ΕΚΑΒ, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το κέντρο λήψης αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που θα προκαλέσουν οι ακραίοι θυελλώδεις άνεμοι, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και ο πιθανός σχηματισμός «ματιού».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: «Συναγερμός» για φονικές πλημμύρες και καύσωνες – Απειλή για δημόσια υγεία

Η έκδοση του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ και η αδυναμία προγνωσιμότητας, έχει ως αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συγκαλεί αργά χθες το βράδυ σύσκεψη με όλους τους φορείς που έχουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Ο συντονισμός των δράσεων και η εξασφάλιση της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την εθνική τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στο «Μάτι» και οι πλημμύρες στην «Μάνδρα».

ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ

Οι φορείς πρώτης απόκρισης, η ΕΛ.ΑΣ., το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό Σώμα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ, αποτελούν την «πρώτη γραμμή» υποστήριξης και διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το βαρομετρικό χαμηλό, έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου. Αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα, δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνησή τους, αλλά και την ένταση των φαινομένων.

Στις μέχρι τώρα προγνώσεις, το βαρομετρικό αυτό χαμηλό θα επηρεάσει σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, θα έχουμε σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης, πρόσκαιρα και στις δυτικές Κυκλάδες, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική – θα επηρεαστούν κυρίως τα νότια και τα ανατολικά της Αττικής.

Ένταση φαινομένων από το Σάββατο

Από το Σάββατο, όμως, και πάλι θα αρχίσει σιγά-σιγά, και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται σταδιακά προς τη χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων.

Τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου – νότια και η ανατολική Πελοπόννησος – τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη (περισσότερο η δυτική και η κεντρική Κρήτη) και, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ, θα έχουμε μία ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Μετακίνηση φαινομένου την Κυριακή

Σύμφωνα με την έως τώρα πρόγνωση, την Κυριακή αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα περάσει – μεταξύ Σάββατο βράδυ προς Κυριακή –μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να «ρηχαίνει» το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο.

Για σήμερα, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ, θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο, ενώ το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού.

Εγχειρίδιο προστασίας στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ειδικά για περιοχές με ένταση στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

– Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ