Δημόσια ΥγείαΣυναγερμός ΠΟΥ για Long Covid: Εχουμε μια πολύ σοβαρή κρίση

Συναγερμός ΠΟΥ για Long Covid: Εχουμε μια πολύ σοβαρή κρίση

- Advertisement -

Η νέα υγειονομική απειλή είναι ο long Covid, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημάνοντας συναγερμό για την αντιμετώπιση της «πολύ σοβαρής κρίσης».

Η νέα υγειονομική απειλή είναι ο long Covid, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημάνοντας συναγερμό για την αντιμετώπιση της «πολύ σοβαρής κρίσης».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο long Covid «καταστρέφει» τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και προκαλεί όλεθρο στα υγειονομικά συστήματα και τις οικονομίες είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε μια εκτενή συνέντευξή του στο Guardian.

Διπλάσιος ο κίνδυνος για τις γυναίκες

Ο Γκεμπρεγέσους ξεκαθάρισε ότι οτι κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία αλλά είναι επίσης «πολύ σαφές» ότι πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, εξακολουθούν να βιώνουν «παρατεταμένη ταλαιπωρία».

Ο Κορωνοϊός έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερα από 600 εκατομμύρια. Μάλιστα, με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτιμάται ότι το 10% έως 20% των επιζώντων έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία.

Οι γυναίκες μάλιστα είναι πιθανότερο να υποφέρουν από την πάθηση. Μοντέλο έρευνας από το ερευνητικό κέντρο Stark Research υποδηλώνει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν συμπτώματα long Covid.

Με την απουσία αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης, ο long Covid φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων και πολλοί αντιμετωπίζουν «συχνά μακροχρόνιες» και «απογοητευτικές» αναμονές για υποστήριξη ή καθοδήγηση, παραδέχθηκε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Ο long Covid θα ταλαιπωρήσει υγειονομικά συστήματα και οικονομίες

Ο μεγάλος αριθμός εκείνων που πλήττονται από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid έχει επίσης επικίνδυνο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες που εξακολουθούν να δέχονται πλήγματα από κύματα λοιμώξεων.

«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά λόγω της εισαγωγής πολλών εργαλείων διάσωσης και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ο αντίκτυπος του μακροχρόνιου Covid για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και διαρκή δράση ισοδύναμη με την κλίμακα του». ξεκαθάρισε ο Τέντρος.

Οι χώρες πρέπει τώρα να «εντείνουν σοβαρά» τόσο την έρευνα για την υφιστάμενη κατάσταση όσο και την πρόσβαση στην περίθαλψη των πληγέντων, εάν θέλουν να «ελαχιστοποιήσουν τα δεινά» των πληθυσμών τους και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας και το εργατικό δυναμικό τους.

«Κρίσιμο για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα υγείας και στους εργαζόμενους»

«Στις αρχές της πανδημίας, ήταν σημαντικό για τα καταπονημένα συστήματα υγείας να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους για να σώσουν τη ζωή τους σε ασθενείς με Covid-19 που παρουσιάζουν οξεία λοίμωξη», είπε. «Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα υγείας και στους εργαζόμενους και να κάνουν ένα σχέδιο τώρα για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid», είπε.

«Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει: την παροχή άμεσης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σοβαρής νόσησης την επένδυση στην έρευνα και την ανταλλαγή νέων εργαλείων και γνώσεων όπως προσδιορίζονται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία ασθενών πιο αποτελεσματικά. Σημαίνει επίσης υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, καθώς και παροχή οικονομικής υποστήριξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν», σημείωσε ο Τέντρος.

Από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, η κυκλοφορία εμβολίων και θεραπειών για τον ιό συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των νοσηλειών. Οι αναφερόμενοι θάνατοι από τον Covid-19 αυτόν τον μήνα είναι οι χαμηλότεροι από τον Μάρτιο του 2020.

Ο long Covid δημιουργεί όμως ένα νέο πρόβλημα για τις χώρες που εξακολουθούν να αναρρώνουν από την πανδημία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, που εξακολουθούν να πρέπει να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα μολύνσεων.

17 εκατομμύρια στην Ευρώπη με συμπτώματα long Covid

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα υποδηλώνει ότι έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη μπορεί να έχουν παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

«Ο κόσμος έχει ήδη χάσει σημαντικό αριθμό εργατικού δυναμικού από ασθένειες, θάνατο, κόπωση, απρογραμμάτιστη συνταξιοδότηση λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας αναπηρίας, η οποία όχι μόνο επηρεάζει τα συστήματα υγείας, αλλά αποτελεί πλήγμα συνολικότερα για την οικονομία».

O Τέντρος είπε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών πρέπει να βελτιωθεί για να «κλείσει γρήγορα τα κενά στην πρόσβαση της γνώσης» παγκοσμίως.

Ζήτησε επίσης «ισότιμη πρόσβαση» σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την αποφυγή λοιμώξεων κατ’ αρχήν και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιου Covid, «διαρκή επένδυση» στη μακρά επιστημονική έρευνα για τον Covid και άμεση «πολυεπιστημονική φροντίδα» για ασθενείς με long Covid.

«Η καθυστερημένη κλινική φροντίδα σε ασθενείς με μακροχρόνια Covid δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και το χρονικό διάστημα που έχουν συμπτώματα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ