Δημόσια ΥγείαΣυναγερμός από το υπ. Υγείας για τα κουνούπια στην Θεσσαλία

Συναγερμός από το υπ. Υγείας για τα κουνούπια στην Θεσσαλία

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Συναγερμός» έχει σημάνει για την πιθανή εξάπλωση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με την κατάσταση να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες εβδομάδες στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

«Συναγερμός» έχει σημάνει για την πιθανή εξάπλωση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με την κατάσταση να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες εβδομάδες στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιοχών αυτών, παρέχοντας οδηγίες για τη διαχείριση των κουνουπιών.

Παρόλο που δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου κατά το προηγούμενο 24ωρο, η εντομολογική επιτήρηση στις πληγείσες και βυθισμένες ακόμη στο νερό και λάσπη περιοχές της Θεσσαλίας, συνεχίζεται και εντείνεται.

Όπως τόνισε χθες ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς.

Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, οι οποίοι είναι και οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

«Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές», σημείωσε ο κ. Σερέτης.

Η εγκύκλιος

Με εγκύκλιο της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνει την ανάγκη οι Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, «έχει εντοπιστεί πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και ιδίως του ιού Δυτικού Νείλου τις ερχόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και μάλιστα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους».

Στην εγκύκλιο τονίζεται πως τα προτεινόμενα μέτρα από το Γνωμοδοτικό Όργανο είναι προς αξιολόγηση από τις Αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τον συντονισμό και την υλοποίηση των έργων διαχείρισης των κουνουπιών σε τοπικό επίπεδο και θα βρίσκονται αναρτημένα στην τυχόν επικαιροποίημένη μορφή τους στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η επιλογή βιοκτόνων θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τη λίστα των «Εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών» του ΥπΑΑΤ.

Παράλληλα, η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των βιοκτόνων προϊόντων προϋποθέτει την πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης (συνιστώμενη δόση, τρόπος και χρόνος εφαρμογής, όγκος ψεκαστικού υγρού κ.α.), όπως αυτές περιγράφονται στην άδεια έγκρισής τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ