Περισσότερες από 1.200 αναφορές έχουν υποβληθεί μέσα σε ένα χρόνο στην πλατφόρμα «stop bullying», εκ των οποίων οι μισές σχεδόν αφορούν στην Αττική, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Με αφορμή την παρουσίαση αύριο, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, η κ. Ζαχαράκη είπε στην ΕΡΤ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης σε σχετικούς δείκτες, ωστόσο τόνισε πως τα παιδιά θα πρέπει να νιώσουν «ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο είτε στο σπίτι είτε στην κοινότητα και να γνωρίζουν οι γονείς όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».
Η κ. Ζαχαράκη υποστήριξε ότι η προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας είχε ξεκινήσει, ήδη, από το 2019 με τη θέσπιση νόμου για τον σχολικό εκφοβισμό, με τον οποίο δημιουργήθηκαν επιτροπές στα σχολεία μαζί με ψυχολογους και κοινωνικούς λειτουργούς και, επίσης, βρίσκεται σε λειτουργία, από το 2024, η πλατφόρμα «stop bullying».
Bullying:«Η λεκτική βία η πιο διαδεδομένη μορφή ενδοσχολικού εκφοβισμού»
Όπως ανακοίνωσε η ίδια, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί συνολικά μέσα σε έναν χρόνο 1.211 αναφορές. Εξ’ αυτών, το 49% αφορά στη Δευτεροβάθμια και το 51% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 49% των περιστατικών έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής, το 16% στην Κεντρική Μακεδονία, το 1% στα νησιά του Ιονίου και το 2% στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είπε, η λεκτική βία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ενδοσχολικού εκφοβισμού και ακολουθεί η σωματική.
«Οι περισσότερες αναφορές είναι στο Γυμνάσιο, στην ηλικία των 13- 14 ετών, ενώ στα αγόρια το φαινόμενο είναι το πιο έντονο και λιγότερο στο δημοτικό, ενώ αρχίζουν και φθίνουν στο Λύκειο. Όμως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, λιγότερο θα αναφέρουν κάτι το οποίο θα τους συμβεί. Υπάρχει και η έννοια της ομάδας» εξήγησε η υπουργός.
«Δεύτερον, έχουμε πρώτα απ όλα την εισαγωγή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, το ξεκινήσαμε το 2020 μαζί με την Νίκη Κεραμέως. Χαίρομαι για αυτή την υπουργική απόφαση γιατί μπορέσαμε να βάλουμε και στο Γενικό Σχολείο τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό που είναι τόσο απαραίτητος. Τι οφείλουμε να κάνουμε και δεσμεύομαι ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος κινείται σε πέντε σχολεία, σε τέσσερα πέντε σχολεία. Μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε και τον απαιτούμενο αριθμό επιστημόνων, αλλά και το επαγγελματιών αλλά και τις απαραίτητες πιστώσεις. Πρέπει να εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό, να το κάνουμε», τόνισε η υπουργός.
«Συνεχίζουμε με το να έχουμε και περισσότερες πληροφορίες ως προς το κομμάτι της αντιμετώπισης του φαινομένου. Έχουμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο κομμάτι του εκφοβισμού μέσα στις σχολικές τάξεις έχουν επιμορφωθεί. Είναι περίπου 20.000 που έχουν κάνει την πρώτη και τη δεύτερη φάση επιμόρφωσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» δήλωσε.
Για τα κινητά στα σχολεία
Όσον αφορά στα κινητά και την απαγόρευσή τους η κα Ζαχαράκη είπε ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι μήνα με το μήνα μειώνονται τα περιστατικά που μπορεί να έχει παραβιάσει το νόμο ένα παιδί.
«Καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο, κάτι το οποίο το παιδί έχει συνηθίσει μέσα στη μέρα φαφνικά να το στερηθεί. Όμως βλέπω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό το κομμάτι της απαγόρευσης. Και είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μας πήρε ένα μέτρο το οποίο βλέπουμε ότι ευρωπαϊκά και πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως έχει υιοθετηθεί από αρκετές χώρες».
Για τα Ωνάσεια Σχολεία
Η κ. Ζαχαράκη, χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης τις 25.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
«Δίνουμε περισσότερες επιλογές μέσα στη δημόσια εκπαίδευση. Περισσότερες ευκαιρίες παντού στην Ελλάδα. Είκοσι πέντε χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν για Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια, δείχνουν ότι ο κόσμος, οι οικογένειες εμπιστεύονται τον θεσμό. Απορρίπτεται η θεωρία που είχαμε ακούσει ότι η «αριστεία είναι ρετσινιά». Επιβραβεύεται ο μόχθος, η προσπάθεια του μαθητή», είπε.
Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε την ικανοποίηση για την αποδοχή του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, και για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και φέτος στον διορισμό επιπλέον 10.000 εκπαιδευτικών καθώς και για τη «σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους δήμους, τις ξενοδοχειακές ενώσεις αλλά και τον ιδιωτικό τομέα για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των εκπαιδευτικών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Πιερρακάκης για bullying: Στόχος ένας ψυχολόγος σε κάθε σχολείο
Λινού: Η πολιτεία να επενδύσει σε προγράμματα κατά του bullying