ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣτο επόμενο 3μηνο η πλατφόρμα του υπ. Υγείας για τα χειρουργεία

Στο επόμενο 3μηνο η πλατφόρμα του υπ. Υγείας για τα χειρουργεία

- Advertisement -

Στο επόμενο τρίμηνο θα είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για τα χειρουργεία, απ’ όπου οι πολίτες θα γνωρίζουν τον μέσο χρόνο αναμονής -ανά χειρουργική κλινική- σε όλη την Επικράτεια, όπως τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημέρωσης για τα απογευματινά χειρουργεία.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στο επόμενο τρίμηνο θα είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για τα χειρουργεία, απ’ όπου οι πολίτες θα γνωρίζουν τον μέσο χρόνο αναμονής ανά χειρουργική κλινική σε όλη την Επικράτεια, όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημέρωσης για τα απογευματινά χειρουργεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη «σήμερα παρατηρείται πολύ μεγάλη ανοσομέρια ως προς τις αναμονές των χειρουργείων, που ορισμένες φορές είναι δικαιολογημένη, ενώ ορισμένες φορές αδικαιολόγητη».

Σκοπός του site είναι η δημιουργία μιας ενιαίας λίστας χειρουργείων όπου οι συμπολίτες μας, με διαφάνεια, θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα επισκεφθούν την Α’ ή Β’ Χειρουργική, να βλέπουν τον μέσο χρόνο αναμονής και πότε θα διενεργηθεί το τακτικό χειρουργείο.

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως ο πρώτος υπουργός στη μεταπολίτευση που είπε ότι δουλεύει για να γίνουν τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος πριν από 23 χρόνια. Άρα, η ιδέα δεν είναι καινούργια.

Ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Σχετικά με τις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ, ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο».

Απογευματινά χειρουργεία και ελλείψεις προσωπικού

«Πιστεύω ότι η διέξοδος των επ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» συμπλήρωσε.

Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προυποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν.

Mέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή.

Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν την φιλοσοφία των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στο ΕΣΥ και θα είναι συμφέροντα για τους πολίτες καθώς το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας.

Η μελέτη για τα απογευματινά χειρουργεία και οι αμοιβές

Στην  παρουσίαση της μελέτης για τα απογευματινά χειρουργεία, που έκανε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι «Ο ικανοποιητικός χρόνος αναμονής για τους πολίτες σημαίνει υγεία και ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί κάποιος να πονάει ή να μην μπορεί να δει λόγω καταρράκτη και να μην μπορεί να χειρουργηθεί».

Στη χώρα μας δεν υπήρχε μέχρι σήμερα λίστα χειρουργείων, ενώ τώρα μας παρέχει πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής μέσω των στοιχείων 126 νοσοκομείων.

«Υπήρχαν 120.000 περιστατικά σε αναμονή και τώρα κάνουμε εκκαθάριση, από την οποία φαίνεται ότι το 38% δεν χρειάζεται πλέον χειρουργείο, διότι είχαν ήδη χειρουργηθεί. Σήμερα, περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους.

Επίσης, όπως τόνισε, 32.000 περιστατικά περιμένουν έως 12 μήνες, ενώ περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο 26.000 συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους χρόνους αναμονής υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά, ούτε και για επείγοντα. Αυτά που είναι στη λίστα, είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκονται στη λίστα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η πιο δημοφιλής επέμβαση εν αναμονή είναι για καταρράκτη.

Σε 6 κατηγορίες οι αμοιβές για τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία
Πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά θα είναι οι 6 κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό.

Όταν μια επέμβαση χαρακτηριστεί μεγάλη, η αμοιβή για τον συντονιστή Διευθυντή ή Καθηγητή είναι στα 550 ευρώ και η αμοιβή του Αναισθησιολόγου στα 350 ευρώ. Στις βαριές επεμβάσεις, η αμοιβή για τον Συντονιστή είναι στα 750 ευρώ και στον Αναισθησιολόγο 400 ευρώ. Ενώ, στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις, η αμοιβή του Συντονιστή Διευθυντή είναι 1.000 ευρώ και του Αναισθησιολόγου στα 450 ευρώ, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ