Με μισούς εργαζόμενους γιατρούς λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, οι οποίοι όσο και αν παλεύουν για παροχή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν αρκούν ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Από τις εφημερίες λείπουν πολλές ειδικότητες επειδή δεν γίνονται προσλήψεις, το ιατρικό προσωπικό, το οποίο σ’ ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται με παρατάσεις ή είναι επικουρικό, μετακινείται στα νοσοκομεία, αλλά και πάλι τα κενά είναι αδύνατο να καλυφθούν. Οι Εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα και ο ΕΟΠΥΥ τις αποζημιώνει με πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Π.Φ.Υ. Βορείου Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, γενική χειρουργός Νικολέτα Μανιάτη, που εργάζεται στο Κ. Υγείας Πύλης Αξιού: «Διαθέτουμε καινούργιο για παράδειγμα μηχάνημα για τεστ κοπώσεως και δεν το λειτουργούμε, διότι δεν έχουμε καρδιολόγους.
Πρόσφατα σταμάτησε και το τμήμα υπερήχων του Τοπικού Ιατρείου Αμπελοκήπων.
Ιδιωτικές δαπάνες
Πλέον όλα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Από το 36% των ιδιωτικών δαπανών στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος αφορά τις δαπάνες για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Από τα Κέντρα Υγείας απουσιάζουν βασικές ειδικότητες και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι δυσανάλογα λίγες σε σχέση με τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 311 Κέντρα Υγείας πανελλαδικά προκηρύχθηκαν 52 θέσεις, δηλαδή ένας γιατρός ανά 6 Κέντρα
Υγείας».
Σύμφωνα με την ίδια, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που το 2014 δήλωνε στους γιατρούς της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: «κλείστε τα ιατρεία σας γιατί αλλιώς απολύεστε», και απέλυσε 2.500 γιατρούς, το 2024, ο ίδιος υπουργός, δήλωνε σε όσους έμειναν: «ανοίξτε ξανά τα ιατρεία σας». Ο ίδιος υπουργός από το 2014 δεν γνώριζε και μέχρι σήμερα δεν έμαθε ποια εργασιακή σχέση προέβλεπε ο νόμος που εισηγήθηκε και ψήφισε το 2014 στην πρώτη θητεία του διαλύοντας την ΠΦΥ και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν βιώσιμη εργασία ούτε κίνητρο για προσέλευση γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά ούτε καν για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Αρ. Πάγος (απόφαση 2/2025) παραβλέποντας το άρθρο 103 του Συντάγματος μετατρέπει σε Δημοσίου Δικαίου τους γιατρούς Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
«Ύστερα από 11 χρόνια, έρχονται τώρα να προσθέσουν κι άλλο χτύπημα στους εργαζόμενους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (πρώην ΙΚΑ) με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που μετατρέπει το εργασιακό καθεστώς των γιατρών από Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε Δημοσίου Δικαίου. Αυτό έχει ως συνέπεια όσοι συνταξιοδοτούνται να μην δικαιούνται ούτε καν την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος», ανέφερε η Ζωή Καλπαζίδου, οδοντίατρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Π.Φ.Υ. Βορείου Ελλάδος και του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.
«Μέχρι σήμερα ο Άρειος Πάγος, δέχονταν ότι το σύνολο των ιατρών και οδοντιάτρων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, συνεχίζουν να υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), διότι αυτό ήταν το Συνταγματική επιταγή. Δυστυχώς πολλοί από τους ίδιους Αρεοπαγίτες, στην νέα απόφαση (υπ’ αριθμόν 2/2025) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ξαφνικά έκαναν στροφή 180 ο και άλλαξαν
νομική άποψη! Τώρα μας λένε ότι δεν εφαρμόζεται το άρθρο 103 παρ. 2 εδ. α΄ του Συντάγματος που αναφέρει, χωρίς καμία εξαίρεση, ότι για τη σύσταση
μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ, απαιτείται ειδική νομοθετική
πρόβλεψη», συμπλήρωσε η κ. Καλπαζίδου.
Αμέσως μετά η κ. Μανιάτη κατέληξε λέγοντας ότι «το ανεξήγητο και τραγικό εντείνεται, διότι από τους πολλούς ανώτατους δικαστές που συμμετείχαν στις προηγούμενες αποφάσεις (τμημάτων αλλά και Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) και τώρα για πρώτη φορά, σ’ αυτήν την Ολομέλεια που άλλαξαν γνώμη, δεν βρέθηκε ούτε ένας να υποστηρίξει τις προηγούμενες δικές του αποφάσεις ή έστω να αιτιολογήσει πώς και γιατί άλλαξε γνώμη. Το Υπ. Υγείας και οι διορισμένοι διοικητές των Δ.Υ.Πε., εν γνώσει τους επί χρόνια αδιαφορούσαν και παραβίαζαν κατάφωρα το νόμο, αλλά και τις προηγούμενες αποφάσεις των Τμημάτων και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
Προσφυγή
Από την πλευρά του, o νομικός σύμβουλος του Συλλόγου, κ. Ηλίας Σαρακενίδης, επεσήμανε ότι: «η τελευταία αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί ολική ανατροπή της μέχρι σήμερα πάγιας νομολογίας του και παρακάμπτοντας το άρθρο 103 του Συντάγματος, ουσιαστικά καταργεί την διάταξη του άρθρου 17 παρ.1 του Ν. 4238/2014 που ρητά ορίζει ότι η μετάταξη / μεταφορά των ιατρών/οδοντιάτρων (μόνιμων και Ι.Δ.Α.Χ.) έγινε με την ίδια εργασιακή σχέση σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή για μεν τους μόνιμους ιατρούς σε οργανικές θέσεις δημοσίου δικαίου, για δε τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) σε οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».
Τέλος ανακοινώθηκε η απόφαση προσφυγής στα δικαστήρια εντός και εκτός χώρας, για να αρθεί η αντίφαση. Οι γιατροί του Δημοσίου Συστήματος Υγείας δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση για μια δημόσια, δωρεάν, ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη, στα Κέντρα Υγείας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Σοβαρά προβλήματα σε Κέντρα Υγείας νησιών ενόψει Πάσχα
Αγαπηδάκη: Ποια Κέντρα Υγείας μπαίνουν στη μάχη της εφημερίας