Δημόσια ΥγείαΣε ψυχολογική υποστήριξη λόγω στρες εκατοντάδες αστυνομικοί

Σε ψυχολογική υποστήριξη λόγω στρες εκατοντάδες αστυνομικοί

- Advertisement -
  • Γράφει η Έλενα Μπρέγιαννη

Ψυχολογική υποστήριξη στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε χρόνο, οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες λόγω και της φύσης της δουλειάς τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 1.600 αστυνομικοί ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της Αστυνομίας, η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Πιο αναλυτικά, μέχρι σήμερα 1.652 αστυνομικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη, µε τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακά προβλήματα. Από τις 833 κλήσεις που έγιναν το 2018, οι 284 έγιναν από άνδρες και οι 469 από γυναίκες.

Πληροφορίες και συμβουλές

Τις περισσότερες από αυτές (297) πραγματοποίησαν άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των ενστόλων, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των εν ενεργεία αστυνομικών που απευθύνθηκαν στη γραμμή βοήθειας (218). Από το σύνολο των καλούντων, 278 ζήτησαν από τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες, 247 συμβουλές, ενώ 171 είχαν άμεση ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα προήλθαν από γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας από 45 έως 60 ετών και έγιναν κυρίως απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της γραμμής, αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Μανώλη Κουφάκη, «οι αστυνομικοί βιώνουν έντονο στρες, καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική». ∆εν είναι τυχαίο, πρόσθεσε «φεύγουμε νωρίς σε σχέση µε το προσδόκιμο ζωής, Και αυτό ισχύει και για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και για το χαμηλόβαθμο προσωπικό».

Να σημειωθεί ότι στα δύο χρόνια που λειτουργεί η ψυχιατρική υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, περίπου 25.000 αστυνομικοί έχουν υποβληθεί σε τεστ ψυχικής υγείας και από αυτούς 700 έχουν κριθεί ακατάλληλοι να οπλοφορούν συνεπεία διαταραχών που αντιμετωπίζουν.

Σε ότι αφορά τις αυτοκτονίες αστυνομικών, από το 2007 έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών.

Αποτελεσματικότητα υπηρεσιών

Το ελπιδοφόρο είναι ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σημειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνομικού,γεγονός που αποδίδεται στην επιτυχή λειτουργία των αρμόδιων ιατρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας 210 – 3410900 λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για όλο το προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην επικοινωνία διασφαλίζεται πλήρως η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ