Απίστευτες εικόνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Σανγκάη, την πόλη των 25εκατ ανθρώπων που θυμίζει πλέον ένα ατελείωτο φρούριο, με τις τοπικές Αρχές να μετέρχονται οποιουδήποτε μέσου για να μην βγαίνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους.
Το τελευταίο βίντεο που πραγματικά σοκάρει αλλά και καταδεικνύει την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει οπλισμένους άντρες, φορώντας στολές κατά της Covid να προσπαθούν να αρπάξουν πολίτη μέσα από το ίδιο του το σπίτι με σκοπό να τον μεταφέρουν στα «στρατόπεδα καραντίνας» που έχει η δημιουργήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού.
Ο άνδρας που απεικονίζεται στο βίντεο είναι ένας από τους πολλούς κατοίκους της πόλης που αρνούνται να μεταβούν στα camp. Μάλιστα σύμφωνα με αναφορές οι Αρχές οδηγούν βιαίως στα στρατόπεδα καραντίνας ακόμη και ανθρώπους και με αρνητικό τεστ!
Άνδρες με βαρύ οπλισμό, έχουν το ελεύθερο από τις Αρχές, να εισβάλουν στα σπίτια πολιτών να τους αρπάζουν, με κάθε τρόπο, και να τους οδηγούν στα στρατόπεδα.
«Είστε όλοι γκάγκστερς… Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε ο γ@@@ υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», τους λέει ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του πολυόροφου κτιρίου όπου στεγάζεται το σπίτι του.
Στη συνέχεια ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός και οι οπλισμένοι «μαχητές του κορωνοιού» βγαίνουν στο μπαλκόνι με τις ασπίδες με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν.
«Μην σκαρφαλώνεις πάνω μου, τράβα του το πόδι», λέει κάποιος από το «ειδικό κλιμάκιο» σύμφωνα με όσα γράφουν στο twitter. Ο άνδρας αντιστέκεται σθεναρά. Κάποιος ζητάει ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αναζητούν το όνομά του. «Το βρήκα», φωνάζει κάποιος άλλος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και δεν κινείται.
Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές στο Twitter που λένε ότι οι πολίτες που δεν κάνουν καθημερινά τεστ για τον κορωνοιό συλλαμβάνονται
Across China , Chinese stormtroopers are breaking people's doors to force people do mandatory Covid test now!
Chinese government not only has vaccine mandates , but also Covid test mandates.
🧵threadhttps://t.co/BJNMl7KwwG2022/03/19 pic.twitter.com/YpzdCuizYv
— Songpinganq (@songpinganq) March 19, 2022
«Όχι» στη χαλάρωση των μέτρων λέει ο Σι Τζινπίνγκ – «Θέλουμε δυναμική εκκαθάριση»
Η Κίνα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα έλεγχου και πρόληψης της COVID, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νήσο Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.
Τα σχόλιά του έγιναν γνωστά ενώ η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, κατέγραψε πάνω από 25.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Οι τοπικές αρχές υφίστανται τεράστιες πιέσεις για να περιορίσουν τη μεγαλύτερη έξαρση της Covid στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε αρχικά ο ιός στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019.
Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της COVID», προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων της COVID στην οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.
Με αυστηρές ποινές απειλούν οι αρχές της Σανγκάης όσους παραβιάζουν το lockdown
Οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, της Σανγκάης, προειδοποίσαν σήμερα ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της covid-19 θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.
Η αστυνομία της Σανγκάης παρουσίασε αναλυτικά τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και τους ζήτησε «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά (…) και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη». «Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.
Chinese government vaccination mandatory part1 pic.twitter.com/iboc2L4f9B
— Songpinganq (@songpinganq) September 4, 2021
Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid-19
Βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολύ σκληρές εικόνες.
Ειδικότερα, σε ένα βίντεο, φαίνεται ένας άντρας που φορά προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό να έρχεται σε αντιπαράθεση και να χτυπά μια γυναίκα.
Σε άλλα δύο βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι που επίσης φορούν προστατευτικές στολές να μαζεύουν ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες νόσησαν με κορωνοϊό, προκειμένου να τα θανατώσουν, ενώ σε άλλα βίντεο βλέπουμε σκηνές από κέντρα καραντίνας ασθενών.
Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες
Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς το lockdown προβλέπει αυστηρή απομόνωση και μαζικά τεστ κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι κάτοικοι περιγράφουν μια απελπιστική κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, πολίτες θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν σε μαζικά κέντρα καραντίνας, όπου οι συνθήκες θεωρούνται άσχημες και ανθυγιεινές.
Σύμφωνα με τις αρχές 23.342 πολίτες στη Σανγκάη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο μόνο 994 εμφάνισαν συμπτώματα. Στο τελευταίο κύμα πάνω από 200.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Μια Ελληνίδα περιγράφει: Ούτε στον κήπο μας δεν μπορούμε να βγούμε
Μια Ελληνίδα, κάτοικος Σανγκάης, η Ελένη Οικονόμου, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς, λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, ούτε καλά καλά στους κήπους, ενώ τα ψώνια πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά.
«Ούτε καν στον κήπο του συγκροτήματος δεν μπορούμε να κατέβουμε. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Η κάθε πολυκατοικία έχει 2-3 εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα, τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης, διαλέγεις τι θέλεις, πληρώνεις τον εθελοντή και στη συνέχεια πραγματοποιείται η μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας. Όταν έρθουν τα πράγματα, πηγαίνει ο εθελοντής στο gate του συγκροτήματος, παραλαμβάνει τα πράγματα, τα φέρνει στο ισόγειο και μετά μας ενημερώνει ότι ήρθαν οι παραγγελίες και, ένας ένας, παραλαμβάνει τα πράγματά του» είπε η Ελένη Οικονόμου, περιγράφοντας το lockdown στη Σαγκάη.
Οι κάτοικοι της Σανγκάης ανταλλάσσουν τρόφιμα με τους γείτονες
Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που ζει στη Σανγκάη είπε, μιλώντας στο αμερικανικό The Hill, ότι η οικογένειά του έχει μετατραπεί σε «κυνηγό-συλλέκτη», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να μπορέσει να βρει φαγητό εν μέσω των συνθηκών που έχουν προκύψει λόγω του αυστηρού lockdown.
«Η πρόσβαση (στο φαγητό) είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε μετατραπεί σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες», δήλωσε ο καθηγητής του NYU, Rodrigo Zeidan. «Έπρεπε να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε πώς να πάρουμε φαγητό».
Πρόσθεσε ότι η οικογένειά του κατάφερε να εξασφαλίσει φαγητό συγκεντρώνοντας μερικούς ανθρώπους για να «πάμε να αγοράσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά τρόφιμα οποιουδήποτε είδους», και να τα ανταλλάξουν με γείτονες για να πάρουν πράγματα που χρειάζονταν.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα κοινωνιολογική εμπειρία, το να έρχεσαι σε μια πόλη όπου δεν είναι η πατρίδα σου και να προσπαθείς να επιβιώσεις με πολύ ευέλικτο τρόπο», είπε ο καθηγητής.
Μαζικά αγοράζουν ψυγεία οι πολίτες της Σανγκάης
Ο ίδιος είπε στο The Hill ότι το παρατεταμένο lockdown αιφνιδίασε τον ίδιο και πολλούς κατοίκους της Σανγκάης.
«Δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε και οι τέσσερις μέρες έγιναν πέντε, έξι και μετά επτά. Και αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».
Πολλοί κάτοικοι έχουν κάνει «επιδρομή» σε καταστήματα για να αγοράσουν ψυγεία και καταψύκτες, προϊόντα που πλέον θεωρούνται τεράστιας αξίας στη Σανγκάη, αφού η αποθήκευση τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, που δεν ξέρουν μέχρι πότε θα πρέπει να επιβιώσουν με ό,τι έχουν στο σπίτι τους, καθώς περιμένουν παραδόσεις αγαθών από την κυβέρνηση.
Χωρίς κανένα σημάδι ότι η κινεζική κυβέρνηση θα χαλαρώσει σύντομα τους περιορισμούς, αυξάνεται η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέτρα αυτά και τον αντίκτυπο που θα έχει σε όλον τον κόσμο ένα εκτεταμένο lockdown στη Σανγκάη.
Η Σανγκάη υπόσχεται αυστηρές τιμωρίες για τους παραβάτες
Η εμπορική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οποιοσδήποτε παραβιάζει τους κανόνες καραντίνας θα αντιμετωπίζεται αυστηρά, ενώ καλεί επίσης τους πολίτες να υπερασπιστούν την πόλη τους καθώς ο απολογισμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 25.000.
Το αστυνομικό τμήμα της πόλης διευκρίνισε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι 25.000.000 κάτοικοι και τους κάλεσε να «πολεμήσουν την επιδημία με μια καρδιά… και να εργαστούν μαζί για μια σύντομη νίκη».
«Όσοι παραβιάζουν τις διατάξεις αυτής της ανακοίνωσης θα αντιμετωπίζονται αυστηρά, σύμφωνα με τον νόμο, από τα όργανα δημόσιας ασφάλειας… Εάν η παραβίαση συνιστά έγκλημα, θα ερευνηθούν σύμφωνα με τον νόμο», ανέφερε το τμήμα σε ανακοίνωσή του.
Η Σανγκάη απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων στον δρόμο, εκτός αν πρόκειται για ανάγκες ελέγχου της πανδημίας ή για έκτακτα περιστατικά.
Οι άνθρωποι απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς άδεια, αν βρίσκονται στη «ζώνη αποκλεισμού», στη μία από τις τρεις ζώνες, όπου ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει αποκλεισμένοι εδώ και εβδομάδες και η δυσαρέσκεια κλιμακώνεται όλο και περισσότερο.
#Chine 🇨🇳 Témoignage d'un Français dans un centre de confinement à Shanghai pic.twitter.com/RWCbESeLps
— db_ⴵⴻⵍⵓⵍ (@db4youu) April 13, 2022
Γιατί το lockdown στη Σανγκάη επηρεάζει την παγκόσμια αγορά
Το CNN αναλύει τους λόγους που το lockdown στη Σανγκάη, ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό, εμπορικό, οικονομικό και τεχνολογικό κέντρο, επηρεάζει την παγκόσμια αγορά.
Η Σανγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις κινεζικές πόλεις, 4,32 τρισεκατομμύρια γιουάν (679 δισεκατομμύρια δολάρια), το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο παγκοσμίως με βάση την αξία των εταιρειών που εμπορεύονται εκεί και τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο.
Η Σανγκάη είναι επίσης ο πιο ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιθυμούν μερίδιο παρουσίας στην ηπειρωτική Κίνα.
Μέχρι το τέλος του 2021, περισσότερες από 800 πολυεθνικές εταιρείες είχαν ιδρύσει περιφερειακά ή εθνικά κεντρικά γραφεία στη Σανγκάη, σύμφωνα με τις Αρχές της πόλης. Περισσότερες από 70.000 ξένες εταιρείες έχουν γραφεία στην πόλη, περισσότερες από 24.000 από τις οποίες είναι ιαπωνικές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Η Σανγκάη αντιπροσωπεύει το 3,8% του ΑΕΠ της Κίνας. Αλλά έχει πολύ υψηλότερο μερίδιο -10,4%- στο εμπόριο της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία για το περασμένο έτος. Το λιμάνι της Σανγκάης είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων.
Η Σανγκάη είναι επίσης σημαντικός κόμβος αερομεταφορών στην Ασία. Τα αεροδρόμια της πόλης -το Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong και το αεροδρόμιο Hongqiao- μετέφεραν 122 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, καθιστώντας την πόλη τον τέταρτο πιο πολυσύχναστο κόμβο στον κόσμο μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο.
Habitantes de Shanghái protestan contra las restricciones de COVID gritando por las ventanas pic.twitter.com/NL2tNgv0wT
— TRTSPANISH.COM (@trtspanishcom) April 13, 2022
Ωστόσο, το ξέσπασμα της Covid έχει επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στα λιμάνια και έχει αναγκάσει την αναστολή πολλών πτήσεων επιβατών, εκτινάσσοντας τις τιμές των αεροπορικών μεταφορών στα ύψη και ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Το λιμάνι της Σαγκάης παραμένει λειτουργικό, αλλά ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν έχει εκτοξευθεί σε υψηλό επίπεδο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πολλοί οδηγοί φορτηγών δυσκολεύονταν να φέρουν κοντέινερ μέσα και έξω από το λιμάνι εγκαίρως λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Στην ευρύτερη περιοχή της Σανγκάης διατηρούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εταιρείες κολοσσοί: η Volkswagen, η General Motors, η Tesla, η Ford, η TSMC, η Pegatron, η AstraZeneca κ.ά. Κάποιες από τις εγκαταστάσεις αυτές έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους λόγω του lockdown.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα