Δημόσια ΥγείαΠυρετός: Αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος

Πυρετός: Αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος

- Advertisement -

Γνωρίζετε ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία και πότε αρχίζει ο πυρετός; Ίσως αυτό που πάντα πιστεύατε να μην είναι εντελώς λάθος.

Γνωρίζετε ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία και πότε αρχίζει ο πυρετός; Ίσως αυτό που πάντα πιστεύατε να μην είναι εντελώς λάθος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το 36,5 είναι η φυσιολογική θερμοκρασία; Και αν έχουμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο έχουμε πυρετό; Μήπως η κανονικότητα έχει μεγαλύτερο εύρος από το 36,5; Φαίνεται ότι θα μπορούσε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο JAMA Internal.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Juli Parsonnet, καθηγήτρια ιατρικής και επιδημιολογίας στο Στάνφορντ, υποδηλώνει ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος, μεταξύ άλλων παραγόντων. Επίσης, δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Lorenzo Armenteros, εκπρόσωπος της Ισπανικής Εταιρείας Γενικών και Οικογενειακών Ιατρών (SEMG), εξηγεί στο CuídatePlus ότι η θερμοκρασία μπορεί να αυξομειώνεται χωρίς καμία μεταβολή και μπορεί να το κάνει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής και για διαφορετικούς φυσιολογικούς λόγους:

  • Ο έμμηνος κύκλος.
  • Διακυμάνσεις μετά το φαγητό.
  • Ταλαντώσεις μετά από άσκηση.

Στον ύπνο, «η θερμοκρασία είναι ένας δείκτης για την πρόκληση ύπνου, καθώς υπάρχει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά τον ύπνο και μια μικρή άνοδος στον ύπνο REM», εξηγεί ο Armenteros.

Ποια είναι η μέση θερμοκρασία του σώματος;

Για ποια νούμερα λοιπόν θα μιλούσαμε όταν αναφερόμαστε σε μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος; Το εύρος της θερμοκρασίας κυμαίνεται μεταξύ 35,5 και 37 βαθμών Κελσίου (ºC). Ο Armenteros προσθέτει ότι «μεταξύ 37 και 37,7 ή 38 θα μιλούσαμε για εμπύρετο πυρετό και από το 38 και μετά μιλάμε για πυρετό». Οι τιμές αυτές μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά εντός αυτού του εύρους.

Ο Armenteros εξηγεί ότι ακόμη και αν κάποιοι άνθρωποι, για παράδειγμα, έχουν συνήθως θερμοκρασία 35 βαθμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι στους 37 βαθμούς θα έχουν πυρετό. “Ο πυρετός είναι μια παράμετρος που μετριέται και είναι αντικειμενική. Πάντα θα είναι πυρετός ακόμα και αν η αντίληψη του ατόμου για την άνοδο της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη και πιο ενοχλητική από εκείνη ενός άλλου ατόμου με περισσότερες διακυμάνσεις”, λέει ο οικογενειακός γιατρός.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος

Η αμερικανική μελέτη ανέλυσε τη θερμοκρασία του στόματος 618.306 ατόμων μεταξύ 2008 και 2017. Χρησιμοποιήθηκε αλγόριθμος για τον εντοπισμό διαγνώσεων και φαρμάκων που σχετίζονταν με πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αποκλείστηκε. Έτσι, άτομα με μολυσματικές ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας δεν συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η μελέτη του Στάνφορντ διαπίστωσε επίσης ότι η θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία και ελαφρώς με το ύψος και αυξάνεται με το βάρος. Είναι ενδιαφέρον ότι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο είναι η ώρα της ημέρας, με χαμηλότερες θερμοκρασίες νωρίς το πρωί και θερμότερες θερμοκρασίες γύρω στις 4 το απόγευμα.

Θα πρέπει να εξετάσουμε τον πυρετό το απόγευμα;

Οι γιαγιάδες μας συνήθιζαν να λένε: «Πάρτε τη θερμοκρασία σας στις 5 μ.μ.» Γιατί; Υπάρχει λόγος, σύμφωνα με τον Armenteros, και αυτός είναι ότι οι αναπνευστικές λοιμώδεις διεργασίες με πυρετό έχουν 1 ή 2 κορυφές πυρετού. Λίγο πριν από αυτή την ώρα υπάρχει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία ανεβαίνει και πάλι γύρω στις πέντε η ώρα. Αυτή η μείωση «προκαλεί ρίγος και τρέμουλο, έναν μυϊκό μηχανισμό για την παραγωγή ενέργειας και την αύξηση της θερμοκρασίας προκειμένου να εξαλειφθούν οι ιοί και τα βακτήρια που βρίσκονται στο σώμα μας και που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντισταθούν πάνω από 38 βαθμούς».

Ο Armenteros μιλάει για την ευεργετική δύναμη του πυρετού όταν υπάρχει λοίμωξη, η οποία μας επιτρέπει να αμυνθούμε απέναντι στους μικροοργανισμούς. «Αν ο πυρετός δεν ανέβει πάνω από τους 38 βαθμούς, οπότε ο οργανισμός θα εξαλείψει αυτούς τους μικροοργανισμούς, η ασθένεια θα παραταθεί επειδή η ανοσία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει. Ο πυρετός πρέπει να μειώνεται όταν ανεβαίνει πάνω από τους 38ºC».

Ο λόγος που πρέπει να περιμένουμε να μειωθεί η θερμοκρασία βασίζεται στο γεγονός ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί ζουν μαζί μας σε φυσιολογική θερμοκρασία – 35,5 με 37, είπαμε – και δεν ανέχονται την άνοδο της θερμοκρασίας στους 38 βαθμούς, την ίδια στιγμή που ο οργανισμός μας τους επιτίθεται. «Αυτό το θερμοκρασιακό ερέθισμα προκαλεί ένα ανοσογόνο ερέθισμα» που βοηθά στην εξάλειψη αυτών των ιών και βακτηρίων.

Δροσερό ή ζεστό;

Το να έχουμε θερμοκρασία 35,5 ή 37 ºC δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε θερμότεροι ή ψυχρότεροι. Υπό αυτή την έννοια, ο Armenteros υπενθυμίζει ότι έχουν επέλθει εξελικτικές αλλαγές σε ορισμένα γονίδια αντίστασης στη θερμότητα. “Αυτές οι πρωτεΐνες που μας προστάτευαν από τη ζέστη έχουν χαθεί προκειμένου να προσαρμοστούμε σε ψυχρότερες θερμοκρασίες όταν οι μεταναστεύσεις πήγαν στη βόρεια Ευρώπη.

Καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία του σώματος, μεταβάλλεται και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Αλλά και η εξωτερική θερμοκρασία είναι διαφορετική ανάλογα με την εποχή του χρόνου. «Όταν υπάρχουν καύσωνες τον Μάιο, για παράδειγμα, αυτό μας κάνει χειρότερους και υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για την υγεία, όχι μόνο η οξεία θερμοπληξία αλλά και η χρόνια βλάβη που ονομάζεται θερμικό στρες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ