Δημόσια ΥγείαΠυρ ομαδόν για το νομοσχέδιο Γκάγκα - Έντονη αντιπαράθεση

Πυρ ομαδόν για το νομοσχέδιο Γκάγκα – Έντονη αντιπαράθεση

- Advertisement -

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου “Γκάγκα” για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου "Γκάγκα" για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Πλεύρης: Μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία

Για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, επί του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Πλεύρης, που μίλησε μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα «υποτονική»: Προς στιγμήν νόμιζα, ότι ο κ. Τσίπρας έχει προσχωρήσει στη ΝΔ, διότι, παρουσιάζοντας την σύγχρονη ιατρική, στην πραγματικότητα περιγράφει ακριβώς το πρόγραμμα της νέας Δημοκρατίας, το οποίο όμως, ήδη υλοποιείται.

Ωστόσο, είπε ο κ. Πλεύρης, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει μια κομβική διαφορά, που στηρίζεται στο κομμάτι της αξιοπιστίας. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για αυξήσεις μισθών, όταν ως πρωθυπουργός δεν είχε δώσει «ούτε ένα σεντς», ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει, με το νομοσχέδιο, αύξηση 10%.

Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση, και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

«Ασφαλιστικές δικλείδες»

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης, και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση. «Τώρα μήπως δεν προσπερνώνται οι σειρές τα χειρουργεία; […] Δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που οποιαδήποτε διοίκηση δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει αν είναι ή δεν είναι έκτακτα; Τα “βαλιτσάκια”, δεν έχετε ακούσει, που πηγαίνει ο άλλος και ξέρει ότι θα χειρουργηθεί;», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Πλεύρης, το νομοσχέδιο δεν έρχεται να τη νομιμοποιήσει. Έρχεται να την πατάξει. Διότι με τη λίστα των ηλεκτρονικών χειρουργείων, με την πλήρη παρακολούθηση στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένους στόχους, που θα έχει ο γιατρός ώστε να μπορεί να κάνει ιδιωτικό έργο κ.λπ., «θα ωφελείται αυτός που δεν έχει δυνατότητα να πάει να πληρώσει, είτε στο απογευματινό ιατρείο είτε στο απογευματινό χειρουργείο, είτε στην ιδιωτική κλινική απευθείας είτε στον ιδιώτη γιατρό απέξω. Διότι θα υπάρχει ομαλή λειτουργία όλου του συστήματος» είπε ο κ, Πλεύρης.

Γκάγκα: Με το νομοσχέδιο ενισχύουμε το ΕΣΥ

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα δήλωσε ότι στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ.

«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα.

Αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) είπε ότι «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, είπε ότι η ίδια έχει ήδη πάει σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».

Για τις αντιδράσεις των φορέων των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Ρέντζιου, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή από το γραφείο του ΚΚΕ και ότι η σχετική απεργία είχε συμμετοχή έως 3%. Σημείωσε, δε, ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος «στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα υγείας».

Θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό…

Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε: Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι, κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Τσίπρας: Το νομοσχέδιο θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. «Δεν νοιάζεστε για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Aν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», δήλωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ, όπως επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πριν από 30 χρόνια», χωρίς όμως να το επιτύχει. Στην ομιλία του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνει ιδιωτικό ΕΣΥ όπου αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς.

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει τη βαθιά δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε «τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» της παρά το μάθημα της πανδημίας για «το ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο που «αναθεώρησαν».

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, η παράταξη της ΝΔ είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, ενώ επίσης «είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης».

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η εξυπηρέτηση συμφερόντων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή του αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.
Κι όλα αυτά την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών».

Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από τον λαό και από τον ιατρικό κόσμο

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία λέγοντας ότι «έχει απορριφθεί από τον λαό και από τον ιατρικό κόσμο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη! Έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο. Όσο κι αν -απεγνωσμένα- ψάχνετε υποστηρικτές μέχρι και την τελευταία στιγμή, έχετε πετύχει την παγκόσμια πρωτοτυπία: Να μη βρείτε ούτε έναν!

Πραγματικά, ούτε μία Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε ένας φορέας δε συμφωνεί μαζί σας. Με επίσημες ανακοινώσεις έχει καταδικαστεί από όλους. Από τη Μακεδονία ως τη Θράκη, από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, από την Ήπειρο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία, από άκρη σε άκρη της Κρήτης, από τις Ενώσεις νοσοκομειακών Γιατρών του Αιγαίου. Έχει καταδικαστεί από τις Ενώσεις των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.
Έχει καταδικαστεί μέχρι και από συνδικαλιστές, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέλη, ψηφοφόρους του δικού σας κόμματος.

Και καλά, δεν ακούτε για άλλη μία φορά αυτούς που είναι η ψυχή των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Δημιουργεί όμως απορία που δεν ακούτε ούτε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Γιατί αν εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα και αυτοί κατανοούν, ότι μόνο τα μεγάλα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε τις ελάχιστες οικονομίες της κάθε οικογένειας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ωφελημένη η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών».

Βελόπουλος: Καταστρέψατε οικονομία και ψυχική υγεία των Ελλήνων

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τάχθηκε και αυτός κατά του νομοσχεδίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «καταστρέψατε οικονομία και ψυχική υγεία των Ελλήνων και δεν ντρέπεστε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στον υπουργό και την υφυπουργό υγείας δήλωσε: «Αποτύχατε πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας. Τα lockdown επέφεραν ζημιά 40 δισ. ευρώ στην οικονομία ενώ έβλαψαν και την ψυχική υγεία των πολιτών», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τον Ιούνιο σταμάτησαν να δημοσιεύονται στοιχεία για το ποσοστό των διασωλημένων εμβολιασμένων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (κατάθεση εγγράφου στα πρακτικά) για τα συνολικά ποσοστά θανάτων την περίοδο από Ιούνιο έως και την 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι που κατέληξαν ήταν σε ποσοστό 24,6% και οι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75,4%!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ