Σε σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου που δαπανούν κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οδηγεί η χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό 441 ωφελούμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.
«Το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης έρχεται να συμπληρώσει σειρά από άλλες δράσεις του υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη των ηλικιωμένων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου με θέμα «Ας αναπτύξουμε μια σχέση – Παρουσίαση Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης-ΟΠΨΥ».
Οι δράσεις αυτές είναι:
- Το δίκτυο τηλεψυχιατρικής και τηλεϊατρικής, που λειτουργεί ήδη σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας όπως το Καστελόριζο και η Σύμη.
- Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για την άνοια 1102, η οποία παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με άνοια και προβλήματα μνήμης, στους φροντιστές τους, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.
- Η δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας για υποστήριξη ασθενών με άνοια – Alzheimer, όπως 11 Κέντρα Ημέρας, 10 Ιατρεία Μνήμης, οκτώ Οικοτροφεία και μια Κινητή Μονάδα για άνοια – Alzheimer. Λειτουργούν ήδη δύο Κέντρα Ημέρας για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
«Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε εμπράκτως τον σεβασμό μας προς την Τρίτη Ηλικία, τη ρίζα που τροφοδότησε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με τη ζωτική συμβολή της την κοινωνία μας. Για να μη μείνει κανένας μόνος του, κανένας πίσω» τόνισε η κ. Ράπτη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα