Δημόσια ΥγείαΠΣΦ: Άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 σκευάσματα

ΠΣΦ: Άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 σκευάσματα

- Advertisement -

Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά.

Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, στην Συνέντευξη Τύπου το Προεδρείο του ΠΣΦ, τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς μεριμνά για τον διαρκή εφοδιασμό της αγοράς σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζει-στηρίζει τον Έλληνα φαρμακοποιό συντελώντας στην βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου.

Τονίζουμε ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά σήμερα, φταίνε δύο και μόνο παράγοντες. Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η χώρα μας σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων Εταίρων μας λόγω ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευσης εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων.

Σημειωτέον ότι έχουμε πολλές φορές γραπτώς ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές ότι στις φαρμακαποθήκες σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280 τα οποία τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων. Μόλις χθες ο ίδιος ο Υπ. Υγείας σε δηλώσεις του προσδιόρισε τον αριθμό των ελλείψεων ανά την επικράτεια σε 150 προϊόντα.

Διαδικασίες διαφάνειας

Τονίζουμε ότι οφείλουν να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία) κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται. Ο νόμος υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες α. να τηρούν αποθέματα 3 μηνών και β. να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με την μηνιαία συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 25%. Η πολιτεία οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά την υποεφοδιάζει.

Τα φαρμακεία από 5/1/23 οφείλουν να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Και πάλι ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου. Ρωτούμε επίσης την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει.

Καταγγέλλουμε δημόσια την ανυπαρξία του ΕΟΦ και την παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Συνεπεία τούτου, ο οργανισμός οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ.

Επισημαίνουμε ότι, η κατάσταση αυτή απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου και δύναται να προκαλέσει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στην θεραπεία του. Οι 4000 και πλέον εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας, αναμένουν την άμεση παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους.

Ο Παν/νιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τονίζει ότι προτεραιότητα του είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του Έλληνα ασθενή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ