«Εκτός από τις ιώσεις έχουμε, όπως πάντα, αυτόν τον χειμώνα τον κορωνοϊο από τον οποίο έχουμε είκοσι θανάτους την εβδομάδα» δήλωσε στο ΕΡΤΝews η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Παράλληλα προειδοποίησε για τον μεγάλο κίνδυνο από την επανεμφάνιση του κοκκύτη λέγοντας ότι «σε 15 χρόνια είχαμε περίπου 500 κρούσματα, ενώ φέτος φτάσαμε ξανά τα 500 σε μόλις ένα έτος».
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση και προληπτική δράση έναντι του κορωνοϊού η κα Ψαλτοπούλου δήλωσε: «Προσέχουμε στην οικογένειά μας τα άτομα άνω των 75 ετών με επαναληπτικούς διαγωνισμούς, με μάσκα και με γρήγορη διάγνωση ώστε να πάρουν το κατάλληλο αντιικό φάρμακο».
Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη
Μιλώντας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου για τις ιώσεις ανέφερε ότι αν και οι θάνατοι είναι μόλις ένας με δύο την εβδομάδα αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι «η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων του κοκκύτη».
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δεν πρόκειται για ιό αλλά για βακτηριακή λοίμωξη που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο βρέφη στη χώρα μας. «Είναι ένα νόσημα που σε δεκαπέντε χρόνια είχαμε περίπου 500 κρούσματα και σε έναν χρόνο έχουμε 500 κρούσματα στη χώρα μας. Είναι μια τεράστια αύξηση». Αιτία για την επανεμφάνιση της νόσου είναι ο μειωμένος εμβολιασμός και η μείωση στη φθίνουσα ανοσία που είναι ανά δεκαετία.
Σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι από κοκκύτη νοσούν και οι έφηβοι και όχι μόνο τα βρέφη και τα παιδιά. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες σε συνεργασία με τον γυναικολόγο τους και τον παθολόγο τους, έτσι ώστε να είναι καλυμμένες και οι ίδιες και το μωρό τους όταν γεννηθεί, όπως και όλοι που προσέχουν το μωρό», πρόσθεσε.
Νέα πανδημία
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας, η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι περίπου 30 μικρόβια, όπως η γρίπη των πτηνών ή η ευλογιά των πιθήκων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία. Η κλιματική αλλαγή, η αυξημένη επαφή με ζώα και οι ταχείες μετακινήσεις είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου».
Η καθηγήτρια υπογράμμισε τέλος την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την έγκαιρη πρόβλεψη και χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας: «Πρέπει να θωρακιστούμε για να προλάβουμε νέες πανδημίες».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Ψαλτοπούλου: Η ψυχική υγεία μετά την διάγνωση του καρκίνου
Ψαλτοπούλου: Ενδημικό νόσημα σε Ελλάδα ο ιός Δυτικού Νείλου