- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς σε πολλαπλά επίπεδα, με κινητήριο δύναμη τις επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι τάσεις για τη υγειονομική περίθαλψη διαμορφώνονται γύρω από τις απαιτήσεις του νέου «χρήστη υπηρεσιών υγείας», που περιμένει αναβαθμισμένες εμπειρίες, με βασικά χαρακτηριστικά την προσωποποίηση, την άνεση, την ταχύτητα και την αμεσότητα στην παροχή υπηρεσιών.
Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε δομικές αδυναμίες των συστημάτων υγείας, όπως η ανάγκη προσαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου για την παροχή φροντίδας στο σπίτι, ενώ επιτάχυνε σημαντικά την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στην παροχή φροντίδας και περίθαλψης, όπως η δημιουργία Μητρώων Ασθενών/Ασθενειών και οι εφαρμογές απομακρυσμένης διαχείρισης ασθενή.
Αυτό το νέο, δυναμικό οικοσύστημα υγείας προϋποθέτει πάνω από όλα συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να παράγουν καινοτόμες λύσεις και να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν προϊόντα και υπηρεσίες υγείας.
Το μέλλον της Υγείας
Τα πρώτα βήματα προς αυτό το μέλλον της Υγείας έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται και στη χώρα μας με πρωτοβουλίες από πολλούς και διαφοροποιημένους φορείς, ειδικά από το οικοσύστημα της Ογκολογίας, όπου βλέπουμε, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, επενδύσεις στην προμήθεια λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης για ευκολότερη και πιο ακριβή διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου αλλά και ανάπτυξη εργαλείων και δικτύων τηλεϊατρικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και την συνολικής αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ, προβλέπονται έργα που αναμένεται να αποφέρουν καλύτερη γεωγραφική κατανομή της περίθαλψης ογκολογικών περιστατικών, αποφορτίζοντας ορισμένες δομές και αναβαθμίζοντας το επίπεδο φροντίδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι και το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ, ένα από τα πιο καινοτόμα πρότυπα προγράμματα παροχής ογκολογικής φροντίδας στο σπίτι, που συν-δημιούργησε το ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» με τη Roche Hellas, που θα λειτουργήσει ως πιλότος για την πανεθνική εφαρμογή νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι.
Πέραν ωστόσο των καινοτόμων εργαλείων και λύσεων, που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, κρίνεται εξίσου επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του παθολόγου – ογκολόγου στο «ταξίδι» των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, όπως και η προαγωγή της συναντίληψης, κυρίως μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας προκειμένου το οικοσύστημα της ογκολογίας να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών.
Εκπρόσωποι των παθολόγων-ογκολόγων, της Πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τα ζητήματα αυτά κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας», που διοργανώθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).
Εθνικό Μητρώο Καρκίνου
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της η Επιστημονική Ομάδα για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, ενώ παράλληλα δρομολογείται η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουμε στο EU Beating Cancer Plan και στην πρωτοβουλία για το European Health Data Space, καθώς η χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων στον τομέα του καρκίνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».
Στο θέμα της ανάγκης προτεραιοποίησης της προληπτικής ιατρικής εστίασε κατά την τοποθέτησή της η Γ.Γ Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λέγοντας ότι «Μπαίνουμε σταδιακά σε μια εποχή κατά την οποία υλοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας, εδώ και 40 χρόνια, στο πεδίο της πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων. Συνεργαζόμαστε ήδη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την κατάρτιση του καταλόγου Δεικτών Ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της πρόληψης και αντιμετώπισης, αρχικά του καρκίνου του μαστού».
Εκπαίδευση νέων ογκολόγων
Η Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Παθολόγος – Ογκολόγος κα. Ζένια Σαριδάκη, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της εταιρείας, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της στην εκπαίδευση των νέων ογκολόγων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ογκολογικού Ασθενούς και στη σημασία του για την κλινική ογκολογία, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο που προάγει την καλύτερη διαχείριση θεραπειών, την ταξινόμηση και σταδιοποίηση της νόσου, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα υπάρχει διαλειτουργικότητα, παρέχοντας τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας.
Τη δέσμευση της Roche Hellas απέναντι στους ασθενείς στην Ελλάδα, μετέφερε η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas, τονίζοντας ότι «Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Ειδικότερα για την ογκολογία, θα πρέπει να προαχθεί η ολιστική διαχείριση της νόσου και είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα να καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, αλλά και τον εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας, που αποτελεί τη βάση για ένα βιώσιμο σύστημα να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα