Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση 1,5 δισεκατομμυρίου δολάριων προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών σε 41 χώρες ανά τον κόσμο που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η έκκληση καλύπτει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που απαιτούν το υψηλότερο επίπεδο ανταπόκρισης από τον ΠΟΥ, με στόχο να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες περισσότερων από 87 εκατομμύρια ανθρώπων που βιώνουν κρίσεις πολεμικών συγκρούσεων, κλιματικής αλλαγής και οικονομικής αστάθειας, οι οποίες συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον εκτοπισμό, την πείνα και την ανισότητα.
«Για όσους αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι διαταραχές στις βασικές υπηρεσίες υγείας συχνά σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Από τις μητέρες που γεννούν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, τη βοήθεια σε μικρά παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία, μέχρι εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο ή αιμοκάθαρση, η υγειονομική περίθαλψη σώζει ζωές. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να σπάσει ο κύκλος που πολύ συχνά αφήνει τις κοινότητες σε επικίνδυνη κατάσταση και εξαρτημένες από ακόμη περισσότερη βοήθεια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Υγειονομική περίθαλψη
Η οικονομική στήριξη το 2024 θα επιτρέψει τη σωτήρια υγειονομική περίθαλψη, τη διανομή κρίσιμων υγειονομικών προμηθειών και εξοπλισμού, μαζί με τη συντήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας για τη διασφάλιση της συνεχούς περίθαλψης. Η χρηματοδότηση υποστηρίζει την άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις κοινότητες σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε συνεργασίες με τοπικές οργανώσεις, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση για την παρακολούθηση, την ανταλλαγή πληροφοριών και την τεκμηρίωση των επιδημιών και των επιθέσεων κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Άλλες σημαντικές δράσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών απειλών.
Η έκκληση σημειώνει τη θετική αξία της χρηματοδότησης για την υποστήριξη των ανθρώπων με ανθρωπιστικές ανάγκες. Κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποφέρει απόδοση της επένδυσης τουλάχιστον 35 δολάρια ΗΠΑ.
Κρίσιμες ανάγκες
Η χρηματοδότηση θα διατεθεί στην αφρικανική περιφέρεια, με 334 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, με 705 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με 183 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, στην περιφέρεια του Δυτικού Ειρηνικού, με 15,2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας, με 49 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Αμερικής, με 131 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
«Με την υποστήριξη των δωρητών, θα σώσουμε ζωές, θα καλύψουμε κρίσιμες ανάγκες υγείας για τους πιο ευάλωτους και θα βοηθήσουμε τις κοινότητες να βγουν από τις κρίσεις με μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές για την υγεία. Ο ΠΟΥ εκτιμά όλη την υποστήριξη που έλαβε το 2023, η οποία μας επέτρεψε να βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους. Καθώς εισερχόμαστε στο 2024, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα