Δημόσια ΥγείαΠότε το μαξιλάρι μπορεί να βλάψει την υγεία σας - Τα 4...

Πότε το μαξιλάρι μπορεί να βλάψει την υγεία σας – Τα 4 σημάδια

- Advertisement -

Ένας καλός ύπνος χρειάζεται και απαλό μαξιλάρι. Με την περίοδο του χρόνου όμως, αλλάζουν σχήμα, αποχρωματίζονται και μυρίζουν δυσάρεστα.

Ένας καλός ύπνος χρειάζεται και απαλό μαξιλάρι. Με την περίοδο του χρόνου όμως, αλλάζουν σχήμα, αποχρωματίζονται και μυρίζουν δυσάρεστα.
Photo: Pexels

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επιπλέον, το ύφασμα ενός μαξιλαριού μπορεί να γίνει πιο διαπερατό από τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Για να εξασφαλίσετε ποιοτική νυχτερινή ξεκούραση και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αλλεργίες, είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε τακτικά τα μαξιλάρια σας.

Πόσο συχνά να αλλάζετε τα μαξιλάρια

Στόχος να αντικαθιστάτε τα μαξιλάρια κρεβατιού κάθε δύο χρόνια ή νωρίτερα, ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. «Μετά από δύο χρόνια, περίπου το 10% —και μερικές φορές ακόμη περισσότερο— του βάρους του μαξιλαριού σας μπορεί να προέρχεται από νεκρά ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους», λέει στο marthastewart.com ο Kenneth Mendez, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής.

Τα ακάρεα της σκόνης δεν μπορούν να φανούν χωρίς μικροσκόπιο. Ζουν σχεδόν παντού, ειδικά σε αντικείμενα καλυμμένα με ύφασμα στο σπίτι και την κρεβατοκάμαρά σας.

Σημάδια ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το μαξιλάρι σας

Πέρα από τη χρήση του χρόνου ως δείκτη, ορισμένα πρόσθετα ενδεικτικά σημάδια θα σηματοδοτήσουν ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα μαξιλάρια σας.

Αποχρωματίζονται

Με τον καιρό, τα μαξιλάρια θα αποχρωματιστούν από τη συχνή χρήση. «Ο αποχρωματισμός υποδηλώνει τη συσσώρευση ιδρώτα, ελαίων και νεκρών κυττάρων του δέρματος», λέει η Marla Mock, πρόεδρος της Molly Maid, μιας εταιρείας Neighborly. «Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα γόνιμο έδαφος για βακτήρια και αλλεργιογόνα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγιεινή του μαξιλαριού και την υγεία σας».

Έχουν χάσει το σχήμα τους

Ένα μαξιλάρι που έχει χάσει το σχήμα του δεν παρέχει πλέον την κατάλληλη υποστήριξη για το λαιμό και το κεφάλι σας καθώς κοιμάστε. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, πόνο στον αυχένα και κακή ποιότητα ύπνου», λέει η Mock. «Μπορείτε να το δοκιμάσετε διπλώνοντας το μαξιλάρι στη μέση, αν δεν επανέλθει στο αρχικό του σχήμα, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε».

Μυρίζουν Δυσάρεστα

Αντικαταστήστε το αμέσως αν παρατηρήσετε ότι μυρίζει. «Μια δυσάρεστη οσμή που προέρχεται σας θα μπορούσε να είναι σημάδι μούχλας, πιθανώς λόγω του ύπνου στο μαξιλάρι με βρεγμένα μαλλιά», λέει ο Mendez. «Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ορισμένους τύπους μούχλας και η εισπνοή μούχλας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ακόμη και για άτομα που δεν έχουν αλλεργίες».

Οι αλλεργίες σας έχουν επιδεινωθεί

Εάν παρατηρήσετε ότι οι αλλεργίες σας είναι χειρότερες τη νύχτα ή αφού κοιμηθήκατε στο μαξιλάρι σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχει συγκεντρώσει αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά σας, λέει ο Mendez. «Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά το πλύσιμο του μαξιλαριού, είναι καιρός να σκεφτείτε να το αντικαταστήσετε», προσθέτει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ