Δημόσια ΥγείαΠώς ο κορωνοϊός κατέληξε σε ένα στέλεχος γρίπης - Τα εμβόλια

Πώς ο κορωνοϊός κατέληξε σε ένα στέλεχος γρίπης – Τα εμβόλια

- Advertisement -

Πώς έχει αλλάξει ο κορωνοϊός με την πάροδο του χρόνου και πώς πλέον έχει καταλήξει να είναι ένα ακόμη στέλεχος της γρίπης.

Πώς έχει αλλάξει ο κορωνοϊός με την πάροδο του χρόνου και πώς πλέον έχει καταλήξει να είναι ένα ακόμη στέλεχος της γρίπης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ίσως ένα από τα καλά πράγματα που προέκυψαν από την πανδημία είναι ότι η άφιξη του κορωνοϊού έφερε το τέλος άλλων. Συγκεκριμένα, «ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της γενεαλογίας B/Yamagata της γρίπης», λέει ο Raúl Ortiz de Lejarazu, ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Γρίπης στο Valladolid.

Ο ΠΟΥ θεωρεί πλέον ότι αυτό το στέλεχος της γρίπης, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο εμβόλιο κατά της γρίπης, έχει εκλείψει, μαζί με δύο γενεαλογικές γραμμές Α και μία Β, προκειμένου να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή κάλυψη κατά αυτού του αναπνευστικού ιού. «Σε μια πρωτοφανή κίνηση, στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, ο ΠΟΥ συνέστησε να μην περιλαμβάνεται πλέον η γρίπη B/Yamagata στα εμβόλια γρίπης για την επόμενη περίοδο γρίπης στο νότιο ημισφαίριο», αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases.

Τετραδύναμα εμβόλια

Αναφέρεται λεπτομερώς η σύνθεση των τετραδύναμων εμβολίων μέχρι σήμερα: δύο ιοί γρίπης Α και τόσο ο ιός γρίπης B/Yamagata όσο και ο ιός B/Victoria. «Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τα επίπεδα του B/Yamagata έχουν μειωθεί σημαντικά και κανένας τέτοιος ιός δεν έχει απομονωθεί ή αλληλουχηθεί από τον Μάρτιο του 2020», σημειώνει το περιοδικό.

Ο Ortiz de Lejarazu επισημαίνει ότι από το 2018, δύο χρόνια πριν από την άφιξη του ιού Covid, «αυτή η γενεαλογία δεν κυκλοφορούσε». Αυτό που συμβαίνει από το 2020 δεν παρατηρείται πλέον και η εξαφάνισή του δεν οφείλεται μόνο στην άφιξη του κορωνοϊού και στα μέτρα του, αλλά και σε άλλες συνθήκες του ιού και στην αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος”.

Όπως εξηγεί ο Adolfo Garcia-Sastre, ιολόγος και συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, «όταν αναπτύχθηκε το πρώτο τρισθενές εμβόλιο κατά της γρίπης, πολύ παλιά, υπήρχαν μόνο τρεις ορότυποι ιών γρίπης που κυκλοφορούσαν στον άνθρωπο, η γρίπη Α Η1Ν1, η γρίπη Α Η3Ν2 και η γρίπη Β. Τα εμβόλια ήταν τρισθενή για αρκετά χρόνια μέχρι που συνειδητοποιήθηκε ότι η γρίπη Β είχε διαφοροποιηθεί σε δύο αντιγονικά διακριτές γενεαλογικές γραμμές, που ονομάζονταν Victoria και Yamagata. Τα εμβόλια ήταν τρισθενή για αρκετά χρόνια μέχρι που συνειδητοποιήθηκε ότι η γρίπη Β είχε διαφοροποιηθεί σε δύο αντιγονικά διακριτές γενεαλογικές γραμμές, που ονομάζονταν Victoria και Yamagata, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση τετραδύναμων εμβολίων».

Μάσκα και εγκλεισμός

Αυτό συνέβαινε μέχρι το 2020, όταν η γραμμή Yamagata δεν απομονώθηκε πλέον, δηλαδή έγινε σπάνια ή εξαφανίστηκε. «Τότε είναι που θα χτυπήσει η πανδημία COVID-19 και είναι πιθανό ότι η ήδη πολύ μειωμένη κυκλοφορία της γενεαλογίας Yamagata σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της χρήσης μασκών και του εγκλεισμού θα προκαλέσει την πλήρη εξαφάνιση της Yamagata», λέει ο García-Sastre. «Επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη να ενσωματωθεί αυτή η γενεαλογική γραμμή στο εμβόλιο της γρίπης. Είναι απίθανο να επανεμφανιστεί στο μέλλον, και αν το κάνει, μπορεί πάντα να επανεισαχθεί στο ετήσιο εμβόλιο».

Ο ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Γρίπης στο Βαγιαδολίδ αναφέρεται επίσης στη διασταυρούμενη προστασία των δύο γενεαλογικών γραμμών Β που επικρατούν μέχρι στιγμής. «Η B/Victoria είναι μεγαλύτερη για την B/Yamagata παρά το αντίστροφο. Και αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με το τρισθενές εμβόλιο που δεν περιελάμβανε το B/Yamagata θα είχαν λάβει προστασία και από τις δύο. Και αυτό συμβάλλει στην εξαφάνισή του, επειδή η ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται και να προσαρμόζεται έχει μειωθεί από πολλαπλούς παράγοντες. Ο Ortiz de Lejarazu μας υπενθυμίζει επίσης ότι όταν ένας ιός παραμένει σταθερός και “αμετάβλητος” στα χαρακτηριστικά του, είναι προορισμένος να εξαφανιστεί».

Τρισθενή εμβόλια

Το Lancet μετρά επίσης τις συνέπειες της εξάλειψης του B/Yamagata από τα εποχικά εμβόλια. «Τα τρισθενή εμβόλια εμπεριείχαν τον κίνδυνο αναντιστοιχίας μεταξύ του εμβολίου και των κυκλοφορούντων ιών της γρίπης Β και, ως εκ τούτου, ορισμένες συστάσεις ευνοούσαν τα τετραδύναμα εμβόλια για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, τα εμβόλια αυτά έχουν υψηλότερο κόστος και παράγονται λιγότερες δόσεις».

Επομένως, είναι πιθανό οι εθνικές συστάσεις να αλλάξουν και να ευνοήσουν τα τρισθενή εμβόλια. Για τους κατασκευαστές, «το ερώτημα τώρα», επιμένει το περιοδικό, «είναι αν θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στα τρισθενή εμβόλια ή αν θα επικαιροποιήσουν τα τετραδύναμα εμβόλια ώστε να συμπεριλάβουν μια άλλη γενεαλογική γραμμή γρίπης Α αντί της B/Yamagata, γεγονός που θα απαιτούσε επίσης επικαιροποίηση των δοκιμών δραστικότητας και ενδεχομένως κλινικές δοκιμές για να εξεταστεί αν τα τετραδύναμα εμβόλια με τρία».

Πράγματι, “οι γενεαλογικές γραμμές της γρίπης Α προκαλούν ευρύτερη ανοσία. Ταυτόχρονα, θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές σε B/Yamagata για να αποκλειστεί τυχόν αναζωπύρωση”, εξηγεί το κύριο άρθρο του περιοδικού. Μόλις τελειώσει η περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα ληφθεί η ίδια απόφαση με αυτή του νότου, όπως συμβαίνει συνήθως.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Εν ολίγοις, όπως καταλήγει το περιοδικό, η πανδημία COVID-19 προκάλεσε την υποτιθέμενη εξάλειψη του B/Yamagata. «Αυτή η ακούσια συνέπεια καταδεικνύει τη δύναμη των μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων [προληπτικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η απόσταση, η απομόνωση]. Φυσικά, οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να εξισορροπούνται, αλλά το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι το status quo της απόλυτης κυκλοφορίας των αναπνευστικών ιών δεν είναι αναπόφευκτο».

Το κύριο άρθρο μάς υπενθυμίζει ότι ακόμη και αν οι αυστηρότεροι περιορισμοί του 2020 δεν είναι πλέον απαραίτητοι, «απλά πράγματα όπως η καθολική άδεια ασθενείας για οποιονδήποτε έχει αναπνευστικά συμπτώματα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, αυτή η επιδημιολογική μετατόπιση παρουσιάζει την ευκαιρία για απλούστερες και λιγότερο δαπανηρές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ή/και τη συμπερίληψη άλλων σειρών για την παροχή ευρύτερης κάλυψης».

Αλλά αυτή «δεν είναι μια νέα εποχή της γρίπης, αλλά μια επιστροφή σε μια μακρινή εποχή με τρεις αντιγονικές παραλλαγές της γρίπης να κυκλοφορούν», προσθέτει ο Garcia-Sastre.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ