Μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο της πρόληψης ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία βρίσκονταν οι παράγοντες της διατροφής και του τρόπου ζωής. Η αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας στα άτομα που θεωρούνται παχύσαρκα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεκτίμησης της κοινωνικής και ψυχικής υγείας για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», δήλωσε στο CNN ο Dr. Lu Qi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open».
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα από τη βρετανική BioBank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητική πηγή που παρακολουθεί τους ασθενείς μακροπρόθεσμα. Όσοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δεδομένα από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2021. Στο διάστημα αυτό, όλες οι αιτίες θανάτου για τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία ήταν 36% χαμηλότερες σε εκείνα που ένιωθαν λιγότερη μοναξιά, όπως έδειξαν τα δεδομένα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κοινωνική απομόνωση βρέθηκε να αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας- συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων- από άλλους παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.
Μοναξιά και παχυσάρκια
Η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας. Οι άνθρωποι που ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν αισθάνονταν έτσι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023.
«Όλοι μας νιώθουμε μοναξιά κάποιες φορές, αλλά όταν αυτό το συναίσθημα είναι μόνιμο, μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή χρόνιου στρες, το οποίο είναι ανθυγιεινό», εξήγησε ο Τουρχάν Κάνλι, καθηγητής ολοκληρωμένης νευροεπιστήμης στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.
«Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι μέσω των ορμονών του στρες που επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό», πρόσθεσε.
Επιπλέον, τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα μπορεί να μην λαμβάνουν τακτική ιατρική φροντίδα ή να έχουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με τον Κάνλι. Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου, η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι δραστηριότητες που προάγουν την υγεία, καταλήγει ο επιστήμονας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα