Δημόσια ΥγείαΠολιομυελίτιδα: Ανησυχία ΠΟΥ για την ανίχνευση του ιού στην ΕΕ

Πολιομυελίτιδα: Ανησυχία ΠΟΥ για την ανίχνευση του ιού στην ΕΕ

- Advertisement -

«Ανήσυχος» δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά την ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας σε τουλάχιστον 5 ευρωπαϊκές χώρες.

«Ανήσυχος» δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά την ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας σε τουλάχιστον 5 ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ιός πρωτοανιχνεύθηκε τον Σεπτέμβριο στα αστικά λύματα της Βαρκελώνης και ακολούθησαν θετικά δείγματα σε Πολωνία, Γερμανία, Βρετανία και Φινλανδία, ανέφερε στον δικτυακό τόπο του Science ο Σαχίν Χουσεΐνοφ, επικεφαλής των προσπαθειών κατά της πολιομυελίτιδας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν κινδυνεύουν, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί που παρακολουθούν την κατάσταση, ωστόσο ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Ουκρανία, η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη, ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει παιδικές επιδημίες πολιομυελίτιδας που οδηγούν σε παράλυση.

Η σχέση με τα εμβόλια

Γενετικές αναλύσεις έδειξαν πως τα στελέχη του ιού στην Ευρώπη διαφέρουν ανά περίπτωση, όλα όμως κατάγονται από εξασθενημένο ιό πολιομυελίτιδας τύπου 2, ο οποίος χρησιμοποιείται σε εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Τέτοια εμβόλια δεν χρησιμοποιούνται πια στην Ευρώπη, όπου ο εμβολιασμός γίνεται εδώ και δεκαετίες με πλήρως εξουδετερωμένο ιό που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Άγνωστο πώς, ο ιός που προέρχεται από τα εμβόλια έφτασε στην Ευρώπη, με τις γενετικές αναλύσεις να υποδεικνύουν ότι ο κυκλοφορεί σιωπηλά εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Το περίεργο είναι ότι «τα γενετικά δεδομένα δεν προσφέρουν σαφή εικόνα» για την προέλευση του ιού, είπε ο Χουσεΐνοφ.

«Από γενετική άποψη, η εικόνα είναι πολύ, πολύ ασυνήθιστη» δήλωσε. Για την ώρα δεν είναι δυνατό να αποσαφηνιστεί αν ο ιός εισήχθη στην Ευρώπη μία ή περισσότερες φορές, πρόσθεσε.

Τα εμβόλια εξασθενημένου ιού που χορηγούνται από το στόμα χρησιμοποιούνται σήμερα μόνο στην Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εξασθενημένος ιός εξαπλώνεται σε πληθυσμούς με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη και ανακτά την ικανότητά του να προκαλεί πολιομυελίτιδα.

Κρούσματα εισαγόμενου εξασθενημένου ιού καταγράφηκαν το 2022 σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία, δεν προκάλεσαν όμως επιδημίες.

Από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ

Το μυστήριο ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη με ένα θετικό δείγμα στα αστικά λύματα. Ακολούθησε η Βαρσοβία της Πολωνίας και μετά αρκετές πόλεις της Γερμανίας – Μόναχο, Κολωνία, Βόννη, Αμβούργο, Δρέσδη, Ντίσελντορφ και Μάινζ.

Αυτή την εβδομάδα βγήκαν θετικά στις εξετάσεις δείγματα λυμάτων που είχαν ληφθεί τον Νοέμβριο σε Λονδίνο, Λιντς και Ουέστ Σάσεξ στη Βρετανία. Η Φινλανδία ανέφερε το πρώτο θετικό δείγμα αυτή την εβδομάδα στο Τάμπερε.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) καλεί τώρα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους ελέγχους στα λύματα.

Σε μια ένδειξη ότι ο ιός θα μπορούσε απλά να εξαφανιστεί από μόνος του, η Ισπανία ανέφερε πως δεν έχει τον έχει ανιχνεύσει στα λύματα μετά το αρχικό θετικό δείγμα του Σεπτεμβρίου.

Χάρη σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, η πολιομυελίτιδα είναι σήμερα ενδημική μόνο σε τέσσερις χώρες- Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι μια μέρα η πολιομυελίτιδα θα γίνει η δεύτερη ανθρώπινη ασθένεια μετά την ευλογιά που εκριζώνεται από τον πλανήτη χάρη στα εμβόλια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ