Μπροστά σε μια ιατροφαρμακευτική κρίση θα βρεθεί η Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της χώρας, παρουσιάζοντας ελλείψεις σε βασικές ιατροφαρμακευτικές προμήθειες άμεσα, ενώ την ίδια στιγμή χρειάστηκε να παγώσει τις επείγουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος πολιομυελίτιδας.
Οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες είναι ήδη έντονες στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί την Κυριακή ότι εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου.
Οι φόβοι για μια ευρύτερη κρίση δημόσιας υγείας αυξάνονται καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, οι υπηρεσίες υγείας πλήττονται και προμήθειες δεν φθάνουν στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ κ. Τάρικ Τζασάρεβιτς δήλωσε ότι η ανοσοποίηση ρουτίνας και οι προσπάθειες ελέγχου της πολιομυελίτιδας ανεστάλησαν στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου. Ο ΠΟΥ έχει επίσης δεχτεί αναφορές ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού επίσης έχουν ανασταλεί σε πολλά τμήματα της χώρας, είπε ο ίδιος.
Κρούσμα πολιομυελίτιδας
Τον περασμένο Οκτώβριο η Ουκρανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια – ένα βρέφος 17 μηνών, το οποίο είχε παραλύσει – και μια ακόμη περίπτωση παράλυσης εντοπίστηκε τον Ιανουάριο.
Δεκαεννέα ακόμη παιδιά έχουν νοσήσει από το στέλεχος της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα παράλυσης.
Μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για να καλύψει τα 100.000 παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα στην Ουκρανία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, αλλά ανεστάλη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς οι αρχές υγείας έχουν στραφεί προς την παροχή έκτακτης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές έχουν επηρεάσει την ασφάλεια των αποθεμάτων των εμβολίων.
“Ο ΠΟΥ εργάζεται ώστε να αναπτύξει επειγόντως σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την υποστήριξη της Ουκρανίας και για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας, που προκάλεσε ο πόλεμος”, είπε ο Τζασάρεβιτς.
Ανησυχία για τους ασθενείς με HIV
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS έχει ανακοινώσει ότι στην Ουκρανία έχουν απομείνει αποθέματα φαρμάκων για ασθενείς με HIV για λιγότερο από έναν μήνα.
“Στους ασθενείς που ζουν με τον HIV στην Ουκρανία απομένουν λίγες εβδομάδες αντιρετροϊκής θεραπείας και χωρίς συνεχιζόμενη πρόσβαση οι ζωές τους κινδυνεύουν”, λέει η Γουίνι Μπιανίμα, εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS (του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS).
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία υπήρχαν 250.000 άνθρωποι με HIV, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.
Επίσης στη χώρα υπήρχαν υψηλά ποσοστά φυματίωσης, περιλαμβανομένου και ενός από τα υψηλότερα ποσοστά πολυανθεκτικής φυματίωσης στον κόσμο.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 30.000 νέα κρούσματα φυματίωσης στη χώρα.
Προμήθειες φαρμάκων
Η κυβέρνηση της χώρας και η διεθνής οργάνωση “Stop TB Partnership” ανακοίνωσαν ότι όλες οι κλινικές για την φυματίωση παραμένουν ανοιχτές, αλλά στους ασθενείς δόθηκαν προμήθειες φαρμάκων που θα διαρκέσουν ένα μήνα ώστε να τα πάρουν μαζί τους σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ή που καταστεί επικίνδυνο να μεταβαίνουν μέχρι την κλινική.
Επαρκείς θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους υπάρχοντες ασθενείς και για όσους προβλέπεται ότι θα νοσήσουν μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την Stop TB παρότι η οργάνωση συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για την πιθανότητα να υπάρξουν εντολές εκτάκτου ανάγκης για τις γειτονικές χώρες.
Οι ειδικοί λένε ότι οι διακοπές στη θεραπεία ή στη διάγνωση μπορούν να αυξήσουν την ευρύτερη μετάδοση αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.
Ανησυχία εμπνέει και η COVID-19 με μόλις λίγο πάνω από έναν στους τρεις ανθρώπους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του ιού.
Τα ημερήσια νέα κρούσματα κορυφώθηκαν στα περίπου 40.000 τον Φεβρουάριο, αλλά είχαν αρχίσει να μειώνονται πριν από τη ρωσική εισβολή οπότε και σταμάτησαν οι σχετικές αναφορές.
Η οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας Project HOPE ανακοίνωσε χθες ότι τα φαρμακεία σε όλες τις πόλεις που δέχονται επίθεση αναφέρουν ότι εξαντλούνται οι ιατρικοφαρμακευτικές τους προμήθειες.
Προειδοποίηση για την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων
Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς ζωής, η κ. Θεοδωρίδου προειδοποίησε και για τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
Μεταξύ αυτών είναι η ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού λόγω των συνθηκών πολέμου οδηγεί σε ανάδυση/εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών των νοσημάτων.
Το πρόσφατο παράδειγμα της Συρίας με την πολιομυελίτιδα
Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Συρίας, όπου επέστρεψε η πολιομυελίτιδα μετά από 13 χρόνια. Ειδικότερα, λόγω του πολέμου από το 2011-2017, καταρρακώθηκε το σύστημα υγείας της Συρίας και η εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό άνω του 80% μειώθηκε στο 41%, εμφανίστηκαν 35 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας μέσα σε 3 μήνες.
Αυτό το γεγονός σήμανε συναγερμό για διασπορά σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.
«Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.
Κλείνοντας την ομιλία της στη σημερινή ενημέρωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε τα λόγια του «μεγάλου πνευματικού ηγέτη», Μαχάτμα Γκάντι «Την ημέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα