ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠοιες είναι οι ενστάσεις της Γκάγκα για την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα

Ποιες είναι οι ενστάσεις της Γκάγκα για την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα

- Advertisement -

Μεθοδολογικές ενστάσεις για τη διαδικασία της μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα εξέφρασαν οι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μεθοδολογικές ενστάσεις για τη διαδικασία της μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα εξέφρασαν οι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, καθώς τα στοιχεία είναι σχετικά λίγα και δεν είναι σαφή. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία», πρόσεθεσε.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση γνώριζε το περιεχόμενό της, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι κάθε εβδομάδα γίνεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει καθημερινά.

Οσον αφορά στην αυξημένη θνητότητα στα περιφερειακά νοσοκοεία, η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι το φθινόπωρο του 2020, εστάλησαν αρκετοί γιατροί που είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από περιστατικά covid-19 (αναμεσά τους και η ίδια η κ. Γκάγκα ως γιατρός στο «Σωτηρία») ώστε να βοηθήσουν τους γιατρούς στα νοσοκομεία αυτά.

«Γίνονται συνεχείς ενημερώσεις από τους επιστήμονες και αλλάζουν τα μέτρα όπου χρειαστεί» τόνισε.

Θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν αργά στα Επείγοντα των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν μέσα στην πρώτη μισή ώρα. «Αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ».

Άρα, πρόσθεσε, «για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχεις, πρέπει να σκεφτείς τι βαρύτητα έχει το ίδιο το περιστατικό». Για να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση, σημείωσε, πρέπει να έχουμε στοιχεία για την βαρύτητα του περιστατικού, την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα.

Η προσπάθεια είναι να γίνεται το καλύτερο δυνατό – πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός – και πραγματικά τα περιστατικά διακινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ο μέσος όρος αναμονής είναι μικρός για να μπει κάποιος στην ΜΕΘ.

Η κ. Γκάγκα επανέλαβε ότι σήμερα, πάνω από το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Η πιθανότητα να φτάσεις στη ΜΕΘ εμβολιασμένος, είναι 20 φορές μικρότερη απ’ ό,τι όταν είσαι ανεμβολίαστος. Επίσης, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στη ΜΕΘ αν έχεις μεγαλύτερη ηλικία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι για τους άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ο εμβολιασμός είναι η απάντηση

Το μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε, είπε η κ. Γκάγκα, είναι το ακόλουθο: «Είναι ο εμβολιασμός η απάντηση». Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοι και το σύστημα τα βγάζουν πέρα, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι στη μελέτη δεν παρουσιάζονται οι εμβολιασμένοι, ούτε τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια. «Είναι θέμα που χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση», σημείωσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ