Δημόσια ΥγείαΠοια νησιά απειλούνται με lockdown - Αναμένεται εκτόξευση κρουσμάτων

Ποια νησιά απειλούνται με lockdown – Αναμένεται εκτόξευση κρουσμάτων

- Advertisement -

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας απειλώντας με lockdown και άλλα νησιά, καθώς οι ειδικοί να κάνουν λόγο για περεταίρω εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, η οποία θεωρείται βέβαιη βάσει των μοντέλων που επεξεργάζονται.

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας απειλώντας με lockdown και άλλα νησιά, καθώς οι ειδικοί να κάνουν λόγο για περεταίρω εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας, στους οποίους το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται, τουλάχιστον ως προς τις μετακινήσεις και τη μετάβαση σε αυτούς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, και όπως έχουν διαμηνύσει αξιωματούχοι, θα προχωρά σε τοπικά lockdown όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Έτσι, η Μύκονος έγινε το πρώτο νησί στο οποίο εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, επιβλήθηκαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων, των κορωνοπάρτι σε βίλες, και της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. Χθες, Σάββατο, το νησί των ανέμων πέρασε το πρώτο «ήσυχο» βράδυ του, αφού πλέον ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, ενώ απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί.

Για σωστή και στοχευμένη κίνηση έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως «τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι τα μοντέλα δείχνουν αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα το επόμενο διάστημα και 6.500 κρούσματα με βάση τα τεστ που γίνονται, γύρω στις 15 Αυγούστου.

Δυσοίωνες προβλέψεις για «εκτόξευση» των κρουσμάτων

Τα συνεχιζόμενα πάρτι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας είναι σχεδόν αδύνατον να μην οδηγήσουν σε «έκρηξη κρουσμάτων» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως «αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί μαζικά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκκίνηση του τουρισμού με τον τρόπο που γινόταν πριν την πανδημία».

Σημείωσε ακόμα πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις με αυτή της Μυκόνου και στα άλλα νησιά αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Για έως και 10.000 κρούσματα των Δεκαπενταύγουστο έκανε λόγο η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη. «Μελέτες δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000».

Περιγράφοντας την κατάσταση φέτος το καλοκαίρι, σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν συνεχιστούν τέτοιου είδους πάρτι σε πριβέ βίλες στα νησιά η διασπορά θα είναι μεγάλη. Δεν αποκλείεται και σε άλλα νησιά με αυξημένο ιικό φορτίο όπως η Πάρος, η Ίος και η Σαντορίνη να δούμε lockdown όπως τη Μύκονο. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό».

Ποια άλλα νησιά απειλούνται με lockdown

Και ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο έχει αγγίξει το 248% την τελευταία εβδομάδα, ανησυχία εγείρει η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός της Μυκόνου, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, εάν δεν σταθεροποιηθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας έχουν ανέβει στο πορτοκαλί επίπεδο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ