«Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτικότητά τους» όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στις επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα μας από την Κυριακή 1η Μαΐου. Τι θα ισχύει εφεξής, πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά το Πάσχα. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.
«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.
Πλεύρης: Σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.
«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός Υγείας.
Ζαουτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρινίζει πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρουσίασε τους δείκτες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση.
O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.
Αγαπηδάκη: Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση
Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε, πως «βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι στα μέσα Αυγούστου ο στόχος είναι να μην μολυνθούμε και το νέο μοντέλο διαχείρισης έχει αυτό το σκοπό. Την προστασία αλλά και να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας χωρίς να διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα.
Στα 2,5 χρόνια πανδημίας, όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας, τη μάσκα, όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις».
Όπως σημείωσε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, «ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ απέναντι στη νόσο, οπότε με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, πχ, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν είναι άνω των 60 ετών, αν έχει εμβολιαστεί, τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας».
«Έχουμε ζήσει τα 2,5 χρόνια αυτά ένα μοντέλο συνεχούς κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται στις περισσότερες χώρες πως δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά.
Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως έχουν εξοικειωθεί με τα μετρά προστασίας και είναι σε θέση να τα ακολουθούν και να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλλουμε».
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημική κατάσταση. Χρειάζεται όταν ερχόμαστε σε επαφή το Πάσχα με τον παππού και την γιαγιά πρέπει να γίνονται με ασφάλεια», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.
Παπαευαγγελου: Οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αναφέροντας, ότι βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρότι είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, τώρα, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας ανέρχονται στο 20% του συνόλου.
Όπως είπε, η πανδημία αποκλιμακώνεται, οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε σε αυτή τη νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.
«Έτσι, όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα προστασίας στο σχολικό περιβάλλον, συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, ώστε όταν επιστρέψουν τα παιδιά, να είναι δυνατόν τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά», προσέθεσε η καθηγήτρια.
«Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν στην περίπτωση που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid. Θα γίνεται χρήση δύο τεστ την πρώτη και τέταρτη μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος σε όλα τα παιδιά», ξεκαθάρισε, καλώντας τους γονείς, να παραμείνουν συνειδητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, καθώς έχουμε κι άλλες λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού μετά από δύο χρόνια με μείωση των δραστηριοτήτων, τα μέτρα έχουν αρχίσει και χαλαρώνουν.
Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση, στις περιπτώσεις συμπτωμάτων ίωσης, τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και να οι γονείς να προχωρούν σε έλεγχο για Covid ανάλογα με τα συμπτώματα και τις πιθανές επαφές με άλλα κρούσματα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα