Μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των ιδιωτών γιατρών με την κυβέρνηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ερωτηθείς αν βρίσκεται στο τραπέζι lockdown για τους μη εμβολιασμένους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας, ανέφερε ότι τα όποια μέτρα «είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά», δεδομένου -όπως εξήγησε- ότι η πίεση στο ΕΣΥ προκύπτει από ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είπε επιπλέον ότι, ως προς τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, όσο κι αν περιοριστικό είναι.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους. Αυτά θα συζητηθούν και στην επιτροπή των ειδικών που θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη».
Διευκρίνισε, δε, ότι «παρακολουθούμε τα κρούσματα που θα έρθουν. Παρά την αύξηση, υπάρχουν κάποια πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς φαίνεται πως τα κρούσματα εμφανίζουν μία σταθεροποίηση. Ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση».
Πλεύρης: Μέσα στην εβδομάδα η επίταξη
Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επιθυμία είναι να εξαντληθεί η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής. Πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών, συμπληρώνοντας πάντως ότι ήδη οι σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί.
«Είμαστε έτοιμοι μέσα στην εβδομάδα να καλύψουμε τα κενά, πρώτα σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, αλλά προτιμούμε τη συνεργασία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «σήμερα – αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής».
Βόρεια Ελλάδα – Θεσσαλία: 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς πάνω από 700 κλίνες στην Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ.
Πρόσθεσε ότι όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ για non-COVID περιστατικά, ενώ τόνισε ότι υπάρχει πλήρης σχεδιασμός για την Αθήνα, εφόσον χρειαστεί.
Προστασία ιατρών και νοσηλευτών από αβάσιμες μηνύσεις
Υπάρχει μία συζήτηση για την προστασίατων ιατρών, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Έχει τεθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους αναφορικά με προστασία ιατρών συνολικά, όχι για ακαταδίωκτο, αλλά για μία προστασία γιατρών κυρίως από αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του κορονοϊού. Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης:
Εδώ ερχόμαστε και στο σκληρό πυρήνα της ενασχόλησής μου υπό την έννοια ότι είναι ένα κομμάτι που αφορά το Δίκαιο και το Ποινικό Δίκαιο.
Υπάρχει μία φιλοσοφία ότι πρέπει να προστατευτούν και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό από αβάσιμες μηνύσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνετε ότι αυτό απαιτεί μία πολύ λεπτή ισορροπία, διότι δεν μπορούμε να στερήσουμε και την πρόσβαση κάποιου, που θεωρεί ότι κάτι έχει συμβεί, στη Δικαιοσύνη.
Άρα εξετάζεται, δεν υπάρχει, δηλαδή, κάτι το οποίο να έχουμε αποφασίσει, για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε μια ρύθμιση που πραγματικά, χωρίς να στερεί την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, θα μπορεί να οχυρώνει και να κατοχυρώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από απαράδεκτες ενέργειες ανθρώπων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ασθενείς και να τους στρέψουν εναντίον του ιατρού, ενισχύοντας ουσιαστικά μια άρνηση και μια αντιεμβολιαστική υστερία που στοχοποιεί τους γιατρούς τους οποίους θέλουμε να τους προστατεύσουμε. Θα βρούμε τον τρόπο για να υπάρχει ισορροπία.
Νοσηλείες διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ
Το ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι είναι απόφαση που προκύπτει από διεθνείς οδηγίες και από το ΚΕΣΥ. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να διασωληνωθούν και δεν πρέπει να διασωληνωθούν.
Όταν διασωληνωθεί ένας συμπολίτης μας αυτομάτως ακολουθείται η εξής διαδικασία: Αν υπάρχει ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο που βρίσκεται, μεταφέρεται εκεί. Εάν δεν υπάρχει, το ΕΚΑΒ φροντίζει να μεταφερθεί σε άλλη ΜΕΘ, προσέξτε όμως, αν η κατάστασή του επιτρέπει τη διακομιδή. Γιατί μπορεί να υπάρχουν αιμοδυναμικά ασταθείς ασθενείς που δεν πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.
Όσο χρόνο χρειαστεί και μείνει εκτός ΜΕΘ κάποιος διασωληνωμένος, υπάρχει η πλήρης υλικοτεχνική υποδομή στα κρεβάτια. Δηλαδή μπαίνουν και μόνιτορ και αναπνευστήρες και υπάρχει και το προσωπικό, άρα έχει όλη τη φροντίδα.
Πρόβλημα κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα είχαμε διαχρονικά. Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιά δημοσιεύματα με αναμονές 70 και 80 ανθρώπων που πάλι λάμβαναν τη θεραπεία εκτός ΜΕΘ.
Αυτό το πρόβλημα προσπαθήσαμε να το καλύψουμε με υπερδιπλασιασμό κλινών ΜΕΘ.
Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκαν στο σύστημα, μπήκαν αφού πέρασαν από τις τεχνικές υπηρεσίες και πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές κλινών ΜΕΘ και αντιστοίχως έχουν και το απαραίτητο προσωπικό.
Όσον αφορά τη θνητότητα, με μία ειλικρίνεια πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, να δούμε και το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που υπάρχουν στις ΜΕΘ. Και αυτό δεν αφορά προφανώς τον κορονοϊό, αφορά το σύνολο των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις κλίνες ΜΕΘ.
Πλεύρης για ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις
Εγώ δεσμεύομαι ως Υπουργός Υγείας, αν θέλετε και λόγω του προσωπικού μου παραδείγματος. Είναι πολύ άδικο κάποιος να μπαίνει στη ΜΕΘ, να σώζεται από την ασθένεια για την οποία μπήκε και να πεθαίνει από μία λοίμωξη. Αυτό πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και αφορά την Ελλάδα και πριν την κρίση και πριν τα μνημόνια. Το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην πατρίδα μας είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη.
Αντί για 5,5% που είναι ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είμαστε στο 10%-11% και καταλαβαίνετε ότι αυτό επιδεινώνεται όταν υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο με τον κύριο Ζαούτη το έχουμε συζητήσει και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας, γίνεται ένας ολόκληρος σχεδιασμός για να δούμε συνολικά, όλα τα τελευταία χρόνια, πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα με την πάθηση υπήρχε και νοσοκομειακή λοίμωξη ως συνοδό αίτιο.
Αυτό θα το δούμε με ειλικρίνεια, είναι το προσωπικό μου στοίχημα σε αυτό το Υπουργείο. Κοιτώντας τους συμπολίτες μας στα μάτια λέω: Ναι, έχουμε παραπάνω νοσοκομειακές λοιμώξεις από ό,τι θα έπρεπε να έχει η χώρα. Και αυτό το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε 15-20 χρόνια, τώρα θα το αντιμετωπίσουμε.
Αλλά αυτό, προσέξτε, είναι τελείως άσχετο και οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα να γίνει γιατί η παροχή η οποία έχει δοθεί κατά την διάρκεια της Covid σε όλο αυτό το διάστημα είναι η καλύτερη δυνατή παροχή που μπορούσε να έχει ο Έλληνας ασθενής.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα