Στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα γίνει η πρώτη δημόσια δομή ανακουφιστικής φροντίδας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το νοσοκομείο επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης (21/03/2023), ο Θάνος Πλεύρης.
Με πρόσφατο νόμο, το υπουργείο Υγείας θέσπισε σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ παράλληλα συστήνεται το Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας. Στόχος είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.
«Η χώρα μας έχει αποκτήσει πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας και πλέον πρέπει να αποκτήσει και τις δομές. Θέλουμε το Σπηλιοπούλειο “η Αγία Ελένη” να είναι η πρώτη δημόσια δομή για ανακουφιστική φροντίδα, ώστε οι συνάνθρωποί μας να μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 άτομα. Ήδη έχουν αναπτυχθεί κάποιες ιδιωτικές δομές. Τώρα δημιουργείται και το πλαίσιο για να το επεκτείνουμε σε όλα τα επίπεδα. Το Σπηλιοπούλειο θα υπάρξει υπόδειγμα στην πορεία, μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο.
Τι είναι η Ανακουφιστική Φροντίδα
Η Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα στην Αγγλία με πρωτοβουλία της Dame Cicely Saunders.
Στόχος της Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα – ψυχικά και σωματικά – που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή, όπως είναι ο καρκίνος, οι νευρολογικές παθήσεις, η χρόνια καρδιακή-αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφροπάθειες, η HIV λοίμωξη κ.λπ., καθώς και να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας όλες τις παραμέτρους που τους δημιουργούν δυσκολίες.
Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή.
Εφαρμόζεται έγκαιρα, από την αρχή της νόσου, σε συνδυασμό με θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, και συμπεριλαμβάνει τη διερεύνηση και διαχείριση δύσκολων συμπτωμάτων και επιπλοκών.
Στοχεύει μέσα από την ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει:
- Εστίαση στον ασθενή και όχι στην ασθένεια
- Εξατομικευμένη υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του
- Ανακούφιση του πόνου και άλλων δύσκολων συμπτωμάτων
- Ψυχολογική υποστήριξη
- Συμμετοχή στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο ασθενής και οι οικείοι του
- Αναγνώριση και υποστήριξη στις πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες του ασθενούς δίνοντας αξία σε κάθε στιγμή της ζωής του, υποστηρίζοντάς την χωρίς να προσπαθεί να μειώσει ή να παρατείνει τη διάρκειά της και ενδεχομένως βελτιώνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Κατά τη διάρκεια της ασθένειας όλη η οικογένεια δοκιμάζεται, όχι μόνο ο ασθενής. Γι’ αυτό το λόγο η Ανακουφιστική Φροντίδα στηρίζει την οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του πένθους παρέχοντας χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές.
Έτσι, το πρόγραμμα της Ανακουφιστικής Φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες τόσο του ασθενούς όσο και της οικογένειάς του και υλοποιείται από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων λειτουργών υγείας, που στοχεύουν από κοινού στην ορθή διαχείριση των αναγκών και επιθυμιών αυτών και επιπλέον των προβλημάτων που προκαλεί η νόσος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα