Δημόσια ΥγείαΠλεύρης για κορωνοϊό: Από το φθινόπωρο τα νέα μέτρα, εάν χρειαστούν

Πλεύρης για κορωνοϊό: Από το φθινόπωρο τα νέα μέτρα, εάν χρειαστούν

- Advertisement -

«Από το φθινόπωρο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Από το φθινόπωρο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον Alpha, δήλωσε πως «η λογική μας είναι ότι -στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα με την πανδημία- τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι αναλογικά απολύτως απαραίτητα, όχι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης τόνισε: «Οι πολίτες που θέλουν να αισθάνονται μια μεγαλύτερη ασφάλεια, κάνουν χρήση της μάσκας. Ο έλεγχος είναι ένα άλλο θέμα και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να μπαίνουν τα διοικητικά πρόστιμα, εκεί όπου υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Η μεγάλη πίεση είναι στους ανοικτούς χώρους, είπε ο Θάνος Πλεύρης

«Είμαστε σε ένα κύμα το οποίο βαίνει προς την κορύφωση. Ενώ τις προηγούμενες βδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100%-120%, αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 10%. Το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος είναι ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως αυτή την περίοδο ο ιός μεταδίδεται κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. «Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι. Η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοικτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες, όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση».

Πλευρης: Για τη χρηση της μάσκας

«Εμείς αυτή τη στιγμή θεωρούμε και είναι μια ξεκάθαρη θέση ότι η μάσκα, το έχουμε ως σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός και στους κλειστούς χώρους. Υποχρεωτικότητα έχουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι χώρος μετάδοσης του κορονοϊού εκεί πέρα έχει παραμείνει η υποχρεωτικότητα.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί όπως ξέρετε. Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».

Για τα Αντιϊικά φάρμακα

«Βεβαίως και κάναμε και επιπλέον παραγγελία για να υπάρχουν, αυτή τη στιγμή τα αντιϊικά φάρμακα δίνονται με ένα υποδειγματικό σύστημα που έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση και την αποστολή, δεν υπάρχει καμία δυσλειτουργία γιατί με ρωτήσατε και πριν ξεκινήσουμε αλλά έχω δεχθεί και ερωτήσεις.

Όλοι λαμβάνουν τα φάρμακα, το μόνο πρόβλημα συνήθως υπάρχει στις Κυριακές που είναι δύσκολες οι αποστολές, οπότε εκεί πέρα εξυπηρετούνται κατά βάση οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν συνταγογραφήσει πιο αργά και λήγει το πενθήμερο.

Συνεχίζεται κανονικά, καλούμε τους γιατρούς να γράφουν τα αντιϊικά, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και στην Ελλάδα που δείχνουν ότι έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη βαριά νόσηση, απλώς επειδή είναι μαζικά φάρμακα δηλαδή δεν δίνονται όταν ο άλλος είναι επιβαρυμένος αλλά δίνονται στην αρχή, τα δίνουμε στοχευμένα στις κατηγορίες που κινδυνεύουν»

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα

«Η λογική η οποία υπάρχει στην καταγραφή που ακολουθούν σιγά-σιγά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι πλέον θα έχουμε μία αναφορά, οπότε σε αυτήν την αναφορά θα μαθαίνονται κανονικά και οι θάνατοι και τα κρούσματα πόσα είναι όλη την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι πόσοι είναι.

Δεν αποκρύπτεται δηλαδή κάτι, αλλά θέλουμε αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο πλέον εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της επιτήρησης που υπήρχε σε άλλες περιόδους με τους σκληρούς δείκτες. Πάντως η ενημέρωση θα υπάρχει».

Πλεύρης: Για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

«Είναι ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει ένα πλαίσιο εδώ και 20 χρόνια που δεν έχει αλλάξει, το βασικό είναι ότι σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε προκειμένου να κάνει κρυοσυντήρηση του γενετικού της υλικού η γυναίκα και χρήση αυτού, προσέξτε, του δικού της υλικού, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση του συντρόφου της ή του πρώην άντρα της.

Δηλαδή μια γυναίκα που θα έχει κρυοσυντηρήσει το ωάριό της για να κάνει χρήση αφού χωρίσει θα πρέπει να έχει τη συναίνεση, άρα αποσυνδέουμε τη συναίνεση, πλέον οι γυναίκες μπορούν να κάνουν απόλυτη χρήση του γενετικού τους υλικού.

Μπορούν να κάνουν κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους, σήμερα μπορούσαν να κάνουν μόνο για ιατρικούς λόγους, δηλαδή αν υπήρχε ιατρικό πρόβλημα. Σήμερα δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν για κοινωνικούς λόγους, δηλαδή να κρυοσυντηρήσουν το ωάριο και αν ποτέ θελήσουν στο μέλλον να του κάνουν χρήση αυξάνουμε το όριο ηλικίας, όπως έχει γίνει και είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα 54 έτη.

Και έχουμε και δύο κοινωνικές ακόμα διατάξεις, είναι η διάταξη ότι γίνεται μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV, πλέον έχουν τη δυνατότητα και αυτά τα άτομα να μπορούν να έχουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Είναι σημαντικό και αντίστοιχα διασφαλίζουμε και τα δικαιώματα των intersex ατόμων, δηλαδή τα άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί με ιδιαιτερότητες ως προς το φύλο, δηλαδή αναπτύσσεται κοινά και το αρσενικό και το θηλυκό, οπότε δίνουμε αυτή τη δυνατότητα ενώ μέχρι τώρα εξαρτόταν πλήρως από την επιθυμία των γονέων, πλέον θα υπάρχει μία επιτροπή και θα αξιολογείται και η δική τους επιθυμία ως προς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ