Δημόσια ΥγείαΠλεύρης: Διαγραφή προστίμων στους 60+ που εμβολιάστηκαν

Πλεύρης: Διαγραφή προστίμων στους 60+ που εμβολιάστηκαν

- Advertisement -

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο διαγραφής των προστίμων στους πολίτες 60 ετών και άνω που τελικά εμβολιάστηκαν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο διαγραφής των προστίμων στους πολίτες 60 ετών και άνω που τελικά εμβολιάστηκαν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Πλεύρης μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και για τον προσωπικό γιατρό, τα νέα εμβόλια αλλά και την παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊου, «Κένταυρος».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος «Προσωπικός Ιατρός» που έχει ήδη εγγεγραμμένους 3.200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγακαίοι περίπου 1.600 γιατροί ακόμη.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. «Στην Αττική μπορεί να εγγραφει το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί», ανέφερε ακόμη.

Ο Θάνος Πλεύρης διευκρινίζει ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

Όπως αναφέρει, «προσαρμοζόμαστε καθώς, υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση».

Εμβολιασμοί και επικαιροποιημένα εμβόλια

Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο υπουργός ανέφερε: «Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού».

Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συννενόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση.

Σχετικά με την επικαιροποίηση, ο υπουργός ανέφερε πως «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, Τα επικαιροποιημένα, παρέζουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση».

Ακόμη αναφέρθηκε και στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή και είπε πως: «Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας».

Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη «Κένταυρος», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι μια παραλλαγή της Όμικρον και όσο είμαστε στην παραλλαγή Όμικρον δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το πακέτο δωρεάν εξετάσεων

«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε κιόλας κι έχει μια αξία να το πούμε, το ανακοινώνω και τώρα, ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων. Μόλις κληθούν οι πολίτες τώρα που γράφονται από 1η Οκτωβρίου που θα ξεκινήσουν περίπου το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου τα ραντεβού τα ηλεκτρονικά. Θα υπάρχει κι ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Η σημασία του προσωπικού γιατρού, είναι η εξής: Για πρώτη φορά δίνεται μια δυνατότητα όλος ο πληθυσμός, ο υγιής πληθυσμός, όχι αναγκαστικά οι άνθρωποι που είναι ασθενείς, από νωρίς να μπουν σε μια διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν συνολικά χωρίς συμμετοχή, καμία συμμετοχή, προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να διατηρηθεί υγιής και να μη γίνει ασθενής και για αυτό το λόγο επιλέξαμε να μην πιέσουμε τους πολίτες.

Άλλες χώρες λένε, ή έχεις προσωπικό γιατρό, δεν μπορείς να πας σε κανέναν γιατρό. Όχι. Μπορείς να πας παντού, αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την εγγραφή σου.

Έχεις κίνητρα. Έχεις δωρεάν εξετάσεις, έχεις προτεραιοποίηση, το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί επακριβώς τις επόμενες μέρες».

Αριθμητικές διαφορές από τη προηγούμενη περίοδο

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, «Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, του οικογενειακού, επιχειρήθηκε και το 2018 από τον κύριο Ξανθό.

Σε πέντε χρόνια εφαρμογής του θεσμού ενεγράφησαν τελικά 700 γιατροί και 1.200.000 πολίτες. Σε ένα μήνα εφαρμογής αυτού του θεσμού έχουμε 3.200 γιατρούς και 3.200.000 πολίτες.

Είναι η πρώτη φορά που αποκτά πρωτοβάθμια η χώρα μας. Για αυτό το λόγο δεν επιλέξαμε αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε άλλη κινητικότητα του ασθενούς. Δηλαδή ο ασθενής πλέον κινείται ελεύθερα.

Του έχουμε μια συγκεκριμένη υποχρέωση η οποία θα ισχύσει αλλά από εκεί και πέρα θα προσαρμοστούμε, γιατί πλέον η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη».

«Βελτιώνουμε συνεχώς το σύστημα. Είναι σημαντικό στους δύο τρεις μήνες θα εφαρμοστεί, θα λυθούν οι δυσλειτουργίες και από 1/1, ο πολίτης που σήμερα πρέπει να πάει να πληρώνει στο γιατρό του, θα πηγαίνει δωρεάν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ