- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ασφαλής αλλά δίχως σαφή αποτελεσματικότητα -και σίγουρα όχι πανάκεια, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου- αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η πειραματική θεραπεία με πλάσμα αίματος σε ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic. Η χώρα μας συμμετέχει -με μικρό αριθμό νοσούντων με COVID-19- στη διεθνή προσπάθεια έρευνας, αναμένοντας προσεχώς τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Mayo Clinic, το πλάσμα αίματος φαίνεται πως είναι ασφαλές για χορήγηση σε ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για την εξεύρεση θεραπείας ενάντια στον θανατηφόρο ιό. Ωστόσο, η μελέτη δεν διαπίστωσε εάν η θεραπεία λειτουργεί.
Ομάδα με περισσότερους από 5.000 γιατρούς σε πάνω από 2.000 νοσοκομεία και εργαστήρια έχουν δοκιμάσει την πειραματική θεραπεία. Η θεραπεία με πλάσμα αίματος περιλαμβάνει τη μετάγγιση πλούσιου σε αντισώματα ορού ασθενών που ανέρρωσαν από COVID-19, σε ασθενείς που μάχονται κατά της νόσου.
Από τους 5.000 σοβαρά άρρωστους που έλαβαν μεταγγίσεις πλάσματος αίματος στη μελέτη: Λιγότεροι από 1% εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ποσοστό θνησιμότητας επτά ημέρες μετά τη θεραπεία ήταν 14,9%. Ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν την έγχυση ήταν ήδη σοβαρά άρρωστοι. Έτσι, το ποσοστό αυτό «δεν φαίνεται να είναι υπερβολικό».
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι καθώς η θεραπεία είναι ασφαλής», όπως δήλωσε ο Δρ. Michael Joyner, από την κλινική Mayo και κύριος ερευνητής της μελέτης, στο NBC News.
«Αυτό ήταν πραγματικά το κύριο εμπόδιο για εμάς. Αποδεικνύοντας ότι η μέθοδος είναι ασφαλής μας δίδεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε προκειμένου να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με πλάσμα αίματος».
Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από κοινού από ερευνητές σε διάφορα ιδρύματα, όπως το Michigan State University και το Johns Hopkins, δεν έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση ή έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό ακόμη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο MedRxiv, έτσι ώστε άλλοι επιστήμονες και γιατροί να μπορούν να επανεξετάσουν τα δεδομένα.
Οι ερευνητές θα αρχίσουν να λαμβάνουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να έχουμε μια «πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα» μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Η πειραματική θεραπεία στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό
Ήδη, την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», η πειραματική χορήγηση αντισωμάτων (πλάσμα αίματος), από ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ανέπτυξαν ανοσία.
Πρόκειται για ασθενείς, στους οποίους έγινε η χορήγηση πλάσματος ανά μια ημέρα – συνολικά έλαβαν τρεις δόσεις.
Η επιστημονική ομάδα που έχει ξεκινήσει την πειραματική μελέτη, έχει ελέγξει δείγματα από 95 ασθενείς. Οι ασθενείς νόσησαν με κορωνοϊό και ιάθηκαν. Πλέον επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα δεν μπορούν να κολλήσουν ξανά τον ιό ή να τον μεταδώσουν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών σε περίπου 15 ημέρες θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την κλινική τους εικόνα. Όπως και για την αποτελεσματικότητα αυτής της μορφής ανοσοθεραπείας.
Σε σχετική ερώτηση του healthpharma.gr για τα πρώτα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών που έλαβαν πλάσμα αίματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως:
«Με κάθε ειλικρίνεια, δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για την εξέλιξη των ασθενών αυτών που πήραν το πλάσμα. Το δεύτερο όμως που θα ήθελα να σχολιάσω, είναι ότι το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Κάποιο αποτέλεσμα που να έχει κάποια αξία.
«Τρίτον» όπως σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου «να μην θεωρήσουμε ότι η θεραπεία αυτή είναι πανάκεια. Όπως έχουμε συζητήσει και άλλες φορές και σας το έχει αναφέρει και ο κύριος Καθηγητής εδώ (κ. Τσιόδρας), η παθογένεια της νόσου είναι διπλή τουλάχιστον, αν όχι πολλαπλή.
Που σημαίνει ότι συμμετέχει και το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, τα αντισώματά του. Αλλά συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες όπως, παραδείγματος χάριν, η υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επομένως, τα αντισώματα, τα έτοιμα αντισώματα που δίνουμε εμείς, δεν σημαίνει ότι λύνουν ολοκληρωτικά το θέμα. Είναι αρκετά πολύπλοκο και όλοι μας περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα γίνει και τι θα προκύψει από την εφαρμογή αυτή» καταλήγει ο κ. Χατζηγεωργίου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα