Δημόσια ΥγείαΠερίπου 300.000 ανεμβολίαστοι είναι ευάλωτοι σε ένα νέο επιδημικό κύμα

Περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι είναι ευάλωτοι σε ένα νέο επιδημικό κύμα

- Advertisement -

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου καθώς υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως με τη χαλάρωση των μέτρων το πρόβλημα της πανδημίας βαίνει προς τη λύση του. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν οι περίπου 300.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου καθώς υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως με τη χαλάρωση των μέτρων το πρόβλημα της πανδημίας βαίνει προς τη λύση του. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν οι 219.000 πολίτες που δεν έκαναν την ενισχυτική - τρίτη δόση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η «διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία από τη νέα φάση της πανδημίας Covid», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Θεοδωρίδου στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας εξηγείται αφενός από τη μερική χαλάρωση των μέτρων προστασίας σε κοινωνικές δραστηριότητες και αφετέρου, από την μείωση στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 18.094 νέα κρούσματα, με τη διασπορά του κορωνοϊού να «εκρηκτική» σε κάποιες περιοχές. Συγκεκριμένα, το 52% των νέων θετικών διαγνώσεων αφορά την Αττική (5.890), τη Θεσσαλονίκη (1.807), το Ηράκλειο (1.060) και την Αχαΐα (699).

Ωστόσο, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μειώνονται, φτάνοντας στους 3.700 περίπου μετά τις 400 νέες εισαγωγές και τα λιγότερα συγκριτικά εξιτήρια του περασμένου 24ώρου, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 460, ακολουθεί την εκτίμηση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, για 450 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Το «μελανό» σημείο του επιδημιολογικού δελτίου παραμένουν οι νέες απώλειες ασθενών με κορωνοϊό, στις 88.

Ορατοί οι κίνδυνοι από τους αντιεμβολιαστές

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για τους κινδύνους που ενέχει το αντιεμβολιαστικό κίνημα για την υγεία και τη ζωή ακόμα και των παιδιών, υπογραμμίζοντας πως «Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη», υπενθυμίζοντάς του ότι θα αποτελέσουν την πλέον ευάλωτη ομάδα σε ένα νέο επιδημικό κύμα, πιθανότητα που δεν αποκλείουν οι επιστήμονες. «Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα», πρόσθεσε.

Παρά τα 20 εκατ. που άγγιξαν οι εμβολιασμοί συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ραντεβού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, και παρά τη δυναμική των 140.000 – 150.000 εμβολιασμών ημερησίως της επιχείρησης «Ελευθερία», οι καθημερινoί εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα μόλις που υπερβαίνουν τις 20.000.

Παράλληλα, το μισό εκατομμύριο ξεπερνούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν με την ενισχυτική δόση και οι άνω των 60 ετών που αντιστέκονται στον εμβολιασμό παρά το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωσή τους. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι ανέρχονται σε 219.000 και οι δεύτεροι σε 300.000, με τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει χαρακτηριστικά για τους τελευταίους ότι το σύνολό τους δεν μειώνεται ουσιαστικά. «Μπαίνουν κάποια καινούρια ραντεβού, αλλά είναι μικρός ο αριθμός, δηλαδή είναι λιγότερα από 1.000 ραντεβού την ημέρα. Άρα είναι γύρω στις 300.000 που θα επιβληθεί το πρόστιμο», δήλωσε.

Πώς τα social media «υποκινούν» την άρνηση στα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον προκαλεί η μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα social media στην άρνηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά με αρκετούς τρόπους, πέρα από τη διασπορά fake news.

Το technologynetworks.com αναφέρει πως το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU), έκανε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS One» και έδειξε ότι τα οικονομικά συμφέροντα και ο τρόπος με τον οποίο ήδη λειτουργούν τα social media, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τους αρνητές.

Έτσι, η διασπορά fake news, το οικονομικό κέρδος και η κατεύθυνση «στο σωστό περιεχόμενο», συντελούν στη παραπληροφόρηση και στους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού.

Ο ρόλος του αλγόριθμου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιαίτερο ρόλο φάνηκε να διαδραματίζει ο αλγόριθμος των social media. Το σύστημα κατευθύνει τους χρήστες σε συγκεκριμένο περιεχόμενο που ενδιαφέρει μόνο αυτούς, με στόχο να εμφανίζονται οι διαφημίσεις στο κατάλληλο κοινό.

Αυτό λοιπόν, έχει δύο αποτελέσματα. Πρώτον, οι χρήστες βλέπουν στην αρχική μόνο θέματα και απόψεις που τους αφορούν άμεσα ή συμφωνούν, ενώ αποκλείουν οτιδήποτε άλλο. Παράλληλα, οι προτεινόμενες διαφημίσεις σχετίζονται με το θέμα και μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη παραπληροφόρηση.

Παραδείγματος χάριν, ενδέχεται να διαφημίζεται ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας, σε θέμα που παρουσιάζει τον κορονοϊό, ως μια απλή γρίπη.

Ελαχιστοποίηση στην επικοινωνία και ο ρόλος των εταιρειών

Μπορεί ο ρόλος των social media να είναι η ελεύθερη επικοινωνία, όμως στη περίπτωση των εμβολίων, δεν συμβαίνει αυτό.

Οι ερευνητές εντόπισαν πως όσοι εμβολιάστηκαν επικοινωνούσαν κυρίως με εμβολιασμένους για τα εμβόλια, ενώ οι ανεμβολίαστοι με όσους δεν έκαναν το εμβόλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κανείς να μην έχει πλήρη εικόνα για την άλλη πλευρά, ενώ γίνεται πιο δύσκολη η διασπορά της είδησης.

Μάλιστα, φάνηκε ότι όσοι αρνούνται τα εμβόλια, έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με εταιρείες που βγάζουν κέρδος από τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Τα προφίλ των αντιπάλων των εμβολίων συχνά συνδέονται με εμπορικούς ιστότοπους που πωλούν εναλλακτικά προϊόντα υγείας. Αυτό είναι εκπληκτικό, δεδομένου ότι η διστακτικότητα των εμβολίων συχνά πηγάζει από φόβο οικονομικών συγκρούσεων και συμφερόντων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι 12 άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπεύθυνοι για την παραπληροφόρηση έναντι των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που κερδίζουν μια περιουσία από την πώληση εναλλακτικών προϊόντων υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bjarke Mønsted, κάτοχος διδακτορικού από το DTU.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο Bjarke Mønsted μίλησε για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου και σύμφωνα με τον ίδιο, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τις υγειονομικές αρχές, αλλά και τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι κοινή ευθύνη. Είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να μην δημιουργούν μια λανθασμένη ισορροπία μεταξύ απόψεων που δίνουν ίσο, ή ίσως ακόμη περισσότερο, χρόνο προβολής σε επιχειρήματα κατά των εμβολίων που δεν τεκμηριώνονται από την επιστημονική βιβλιογραφία. δεν πρέπει να απεικονίζουν τις ιατρικές πληροφορίες και την παραπληροφόρηση ως ισοδύναμες απόψεις», είπε ο ερευνητής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ