ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠαυλάκης: Για πρώτη φορά έχουμε εμβόλια για δύσκολους ιούς

Παυλάκης: Για πρώτη φορά έχουμε εμβόλια για δύσκολους ιούς

- Advertisement -

Οι ιοί θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι όπως εκτιμά ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός-ερευνητής, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Οι ιοί θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι όπως εκτιμά ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός-ερευνητής, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δεν τελειώσαμε δυστυχώς. Το μοντέλο που αναδύεται πια και μπορούμε να το πούμε με μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι θα έχουμε άλλη μια επιδημία γρίπης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με τον κορονοϊό, γιατί προς το παρόν πιάνει και το καλοκαίρι».

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλάκης, ο κορωνοϊός είναι νεότερος συγκριτικά με τη γρίπη και ως εκ τούτου «δεν έχουμε την ανοσία που έχουμε αναπτύξει στη γρίπη που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια, περισσότερο από έναν αιώνα και δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε, ότι όπως και στη γρίπη δεν έχουμε καταφέρει να την ξεριζώσουμε και σκοτώνει αρκετούς ανθρώπους κάθε χρόνο και με τον κορονοϊό θα συνεχίσουμε σε κάθε πανδημικό κύμα να έχουμε θύματα και νεκρούς και βαριά επηρεασμένους από τον ιό».

«Ο λόγος είναι ότι αυτός ο ιός, όπως και ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται φοβερά γρήγορα, δηλαδή αλλάζει το περίβλημα του και κάθε πανδημικό κύμα είναι διαφορετικό. Οπότε εμείς φτιάχνουμε εμβόλια και τώρα τα φτιάχνουμε πολύ γρήγορα, μας παίρνει λιγότερο από 6 μήνες, ίσως και τέσσερις ίσως και στο μέλλον, όταν η τεχνολογία ωριμάσει ακόμα περισσότερο, ίσως και ελάχιστους μήνες, αλλά ο ιός αλλάζει κάθε μέρα» ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Κρίσιμες στιγμές

Αυτό δεν σημαίνει ότι για κάθε μετάλλαξη χρειάζεται νέο εμβόλιο, σημείωσε, αλλά υπάρχουν κρίσιμες στιγμές που αναδύεται ένα πολύ καινούργιο στέλεχος το οποίο δεν αντιμετωπίζεται καλά από τα εμβόλια.

«Η καινούργια τεχνολογία που προσφέρουν τα RNA εμβόλια που ευτυχώς αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, αυτό που μας επιτρέπει είναι να αντιμετωπίζουμε τα πιο πρόσφατα στελέχη του ιού, παραδείγματος χάριν, το φθινόπωρο θα έχουμε ένα εμβόλιο επικαιροποιημένο το οποίο και έχουν συμφωνήσει οι εταιρείες ποιο θα είναι, που αντιμετωπίζει αυτό τον ιό που έχουμε σήμερα. Αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτός ο ιός που κυκλοφορεί σήμερα, θα κυκλοφορεί το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη, το Γενάρη» εξήγησε ο κ. Παυλάκης.

Ωστόσο, τόνισε πως ο ιός δεν αλλάζει τόσο δραστικά ώστε να κάνει μεγάλη ζημιά και τα εμβόλια είναι φοβερά χρήσιμα, καθώς μετριάζουν ή εξαφανίζουν την πιθανότητα να πάει κάποιο υγιές άτομο στη ΜΕΘ, αλλά δεν σταματάνε τη μετάδοση του ιού και δεν σταματάνε τη μετάδοσή του σε ευαίσθητα άτομα.

Ανακρίβειες…

«Εγώ ασχολούμουν με τα εμβόλια των νουκλεϊνικών οξέων για τα τελευταία 20-25 χρόνια. Αντιμετωπίζαμε πολλά εμπόδια και ψυχολογικά και πρακτικά γιατί οι εταιρείες δεν ήθελαν να μπουν σε αυτές τις τεχνολογίες, γιατί ο κόσμος φοβάται άγνωστες έννοιες και όπως διαπιστώσατε φοβήθηκε και τα RNA εμβόλια. Βγήκαν όλων των ειδών οι ανακρίβειες και οι βλακείες, για να το πούμε με το όνομά τους, για το τι κάνουν αυτά τα πράγματα, που είναι τελείως ασφαλή κατά τη γνώμη μου όπως αποδείχτηκε, γιατί έχουμε δισεκατομμύρια εμβολιασμένους και πολλές φορές μάλιστα, στον κόσμο.

Λοιπόν, ήταν μία τεχνολογία η οποία τώρα επεκτείνεται.

Για πρώτη φορά θα έχουμε εμβόλια για άλλους ιούς που ήταν πολύ δύσκολοι όπως ο RSV που σκοτώνει και ηλικιωμένους και νεογνά.

Για πάρα πολλά χρόνια προσπαθήθηκε να έχουμε εμβόλιο και απέτυχε το εμβόλιο, μάλιστα αποσύρθηκε και ο λόγος είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο με την παλιά τεχνολογία να φτιάξει κανένας ορισμένα φάρμακα, οπότε αυτό που έγινε με τα καινούργια RNA εμβόλια, είναι ότι τώρα για πρώτη φορά ο RSV θα είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίζεται με εμβόλια.

Το εμβόλιο της γρίπης, πολλά θα μετατραπούν σε RNA εμβόλια. Είναι ένα κύμα που έρχεται. Και για τον καρκίνο, με την ίδια τεχνολογία ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ολοένα και περισσότερο στοχευμένα και προσωποποιημένα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς. Γιατί ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια, ή μάλιστα 200 διαφορετικές γενετικές ασθένειες και δυστυχώς έχουν μεγάλη ποικιλομορφία.

Οπότε το φάρμακο για τον έναν καρκίνο δεν κάνει για τον διπλανό και η προσπάθεια σήμερα είναι να εξειδικευτούν οι θεραπείες ολοένα και περισσότερο, να ταιριάξουν με τους ασθενείς και τα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο, ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Μάλιστα, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν για πρώτη φορά πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα στο μελάνωμα και σε ορισμένους άλλους καρκίνους, οι οποίοι είναι μεγάλα προβλήματα παγκόσμια, αλλά και ότι με την κατάλληλη πρόοδο της επιστήμης αυτό θα είναι ένα από τα όπλα που θα μπορέσει να εφαρμοστεί και να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.

«Δυστυχώς δεν είμαστε κοντύτερα σε ένα εμβόλιο για το AIDS, προσέθεσε, καθώς με την πανδημία, όλο το σύστημα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού» υπογράμμισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ