- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Τριάντα πέντε εταιρείες παραγωγής φαρμάκων σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει συμφωνίες για την παραγωγή γενόσημων εκδόσεων των χαπιών Paxlovid κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, προκειμένου να πωλείται φτηνότερα σε 95 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος και συνολικά καλύπτουν περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους (53%) στον κόσμο.
Το Medicines Patent Pool (MPP), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία αδειοδότησης με την Pfizer το περασμένο φθινόπωρο, ανακοίνωσε τον κατάλογο των εταιρειών που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας για την γενόσημη έκδοση του Paxlovid, συνολικά 6 εταιρείες θα επικεντρωθούν μόνο στην παραγωγή της φαρμακευτικής ουσίας, 9 εταιρείες θα παράγουν το φαρμακευτικό προϊόν και οι υπόλοιπες 20 θα αναπτύξουν και τις δύο δραστηριότητες. Συνολικά, δραστηριοποιούνται σε 12 χώρες, εκτεινόμενες στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Με τη διάθεση των δικαιωμάτων του Paxlovid της Pfizer, θα υπάρξει σημαντική προσφορά στην παγκόσμια αγορά της αντιιικής θεραπείας. Η θεραπεία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποτροπή σοβαρής νόσου, όταν χορηγείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης από κορωνοϊό. Επειδή παρασκευάζεται σε μορφή χαπιού και μπορεί να ληφθεί στο σπίτι, το Paxlovid είναι πολύ πιο εύκολο να διανεμηθεί, σε σχέση με άλλες θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα που συνήθως χορηγούνται ενδοφλεβίως.
Σύμφωνα με το Medicines Patent Pool, στη λίστα περιλαμβάνονταν και 36η εταιρεία, από την Ουκρανία, η οποία δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε συμφωνία εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή. Μάλιστα, όπως τόνισε, η προσφορά παραμένει ανοιχτή.
Γραμμές παραγωγής
Η διαδικασία είναι πολύπλοκη για την παραγωγή του γενοσήμου Paxlovid και θα χρειαστούν μήνες για πολλούς από τους κατασκευαστές, προκειμένου να ξεκινήσουν την παραγωγή. Μάλιστα, όπως τονίζει το Medicines Patent Pool, δεν είναι σαφές κατά πόσο θα είναι εφικτή η παραγωγή τη φετινή χρονιά.
Η παρασκευάστρια εταιρεία του Paxlovid, η Pfizer έχει σημειώσει ότι μπορεί να παράγει 120 εκατομμύρια σειρές χαπιών το 2022. Ήδη, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν «κλειδώσει» μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Σύμφωνα με το Medicines Patent Pool, οι 35 παρασκευάστριες εταιρείες δεν θα καταβάλουν δικαιώματα στην Pfizer, όσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξακολουθεί να ταξινομεί την πανδημία Covid ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Μετά τη λήξη της περιόδου έκτακτης ανάγκης, οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να πωλούν τα χάπια τους χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν στην Pfizer δικαιώματα από 5 έως 10 τοις εκατό από τις πωλήσεις σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα