Δημόσια ΥγείαΠαρεμβάσεις για τη μείωση των καισαρικών - Μελέτη ENGAGE

Παρεμβάσεις για τη μείωση των καισαρικών – Μελέτη ENGAGE

- Advertisement -

To 60% των γεννήσεων στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή, τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε το 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στη Βόρεια, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι περίπου 25%.

To 60% των γεννήσεων στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή, τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε το 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στη Βόρεια, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι περίπου 25%

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι αιτίες για το υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών είναι πολλές, από τη νοοτροπία του «εύκολου τοκετού» που διακατέχει πολλές υποψήφιες μητέρες, και σε κάποιες περιπτώσεις και γιατρούς, έως τις συνθήκες που επικρατούν εντός των μαιευτηρίων.

Υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκληριδίου ένεσης ή αλλιώς ανώδυνου τοκετού όπως ονομάζεται, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, και όταν η γυναίκα πονάει κατά τη διάρκεια του τοκετού, ζητάει η ίδια να υποβληθεί σε καισαρική. Κανονικά θα πρέπει να αντιστοιχεί μία μαία προς μία έγκυο. Δηλαδή, σε μία αίθουσα τοκετού όπου γίνονται πέντε γέννες θα πρέπει να υπάρχουν και πέντε μαίες.

Τέτοια αίθουσα στον δημόσιο τομέα δεν θα βρείτε στην Ελλάδα», όπως αναφέρουν επιστήμονες.

Με στόχο την ενίσχυση του κολπικού τοκετού στη χώρα μας, η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία και το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με ερευνητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το St. George’s και King’s College του Λονδίνου και το British Columbia του Βανκούβερ, διενεργούν από τον Ιούνιο 2021 τη μελέτη ENGAGE, στο πλαίσιο της οποίας αποτυπώνεται η πραγματικότητα όσον αφορά τις καισαρικές τομές, η μητρική και νεογνική νοσηρότητα, ενώ εξετάζεται και το κατά πόσον ειδικά επιλεγμένες παρεμβάσεις είναι ικανές να μειώσουν τον αριθμό των καισαρικών. Στην εν εξελίξει μελέτη συμμετέχουν 22 μαιευτικές γυναικολογικές κλινικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στο τέλος της μελέτης εκτιμάται ότι θα έχουν συμπεριληφθεί δεδομένα από περισσότερους από 5.500 τοκετούς.

Από την πρώτη καταγραφή φάνηκε ότι στις συμμετέχουσες κλινικές συνολικά το 58% των τοκετών γίνεται με καισαρική τομή, με μια διακύμανση του ποσοστού ανάλογα με την κλινική, από 47% έως και 70%. Το σημερινό υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα αποτελεί τη συσσωρευμένη παθογένεια πολλών δεκαετιών και οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Δέκα παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο της μελέτης επιλέχθηκαν δέκα παρεμβάσεις τις οποίες κλήθηκαν να εφαρμόσουν μαιευτήρες γυναικολόγοι και το προσωπικό των κλινικών. Μεταξύ αυτών είναι η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας για τον τοκετό, η εκπαίδευση του προσωπικού και η οργάνωση της αίθουσας τοκετών με τρόπο που να εξυπηρετεί τον κολπικό τοκετό. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί υπενθυμίσεις καλής μαιευτικής πρακτικής με τη μορφή σύντομων γραπτών μηνυμάτων για την ενίσχυση του κολπικού τοκετού στις αίθουσες τοκετών, στα γραφεία προσωπικού, στους νιπτήρες του χειρουργείου. Αντίστοιχα μηνύματα αποστέλλονται με τη μορφή sms και στα κινητά των συμμετεχόντων μαιευτήρων.

Οι αριθμοί
  • 58%-60% το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα.
  • 21,1% το ποσοστό των καισαρικών τομών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
  • 29% αναμένεται να φτάσει το 2030.
  • 25,7% κατά μέσον όρο στις χώρες της Ευρώπης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ