ΒασικόΠαρασκευής: Κορύφωση έξαρσης των ιώσεων και γαστρεντερίτιδας

Παρασκευής: Κορύφωση έξαρσης των ιώσεων και γαστρεντερίτιδας

- Advertisement -

Στο θέμα των αυξημένων λοιμώξεων του αναπνευστικού, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Στο θέμα των αυξημένων λοιμώξεων του αναπνευστικού, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο ΕΡΤΝews
Δημήτρης Παρασκευής

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης, δηλαδή αυξημένης κυκλοφορίας λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ήδη κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε στο μέγιστο, αυτή την περίοδο, έχουμε αυξημένη κυκλοφορία.

Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι τις επόμενες εβδομάδες να παρατηρηθεί η έναρξη της πτωτικής τάσης, χωρίς να σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα δεν θα έχουμε λοιμώξεις, αλλά κατά πάσα πιθανότητα σιγά, αργά, αλλά σταθερά θα έχουμε μειώσεις.

Είναι πολλές λοιμώξεις, που καταγράφονται, πολλά παθογόνα του αναπνευστικού. Το πιο συχνά ταυτοποιούμενο είναι ο ιός της γρίπης, χωρίς να σημαίνει ότι άλλοι ιοί, ή άλλα παθογόνα δεν κυκλοφορούν, αλλά ο ιός της γρίπης είναι ο πιο συχνός. Επίσης ιοί του γαστρεντερικού παρουσιάζουν μια έξαρση, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αυξημένη κυκλοφορία των ιώσεων

Αυτή την περίοδο, δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, έχουμε έξαρση, έχουμε αυξημένη κυκλοφορία και αυτών των ιώσεων, αυτών των λοιμώξεων και προς αυτή την κατεύθυνση να υπενθυμίζουμε τα μέτρα πρόληψης, υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουμε, να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά αν έχουμε στο σπίτι μας, στο στενό μας περιβάλλον, άτομο το οποίο νοσεί ή αν έχει συμπτώματα.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει νόημα, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε μολυνθεί ήδη από τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης ή στο διάστημα αυτό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Έχουμε αυτό το διάστημα (τρίμηνο, τετράμηνο) και μεγαλύτερο, αλλά έχουμε κατά νου ότι οι λοιμώξεις αυτές και η γρίπη θα συνεχίζουν να κυκλοφορούν περίπου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλά αν δεν έχουμε προσβληθεί, σίγουρα θα ενισχύσουμε την ανοσία μας και την προστασία μας για το επόμενο διάστημα, για το προσεχές διάστημα».

Η γρίπη των πτηνών

Συνεχίζοντας ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι: «Η γρίπη των πτηνών μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν αποκτήσει την ιδιότητα του να μπορεί να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να μεταλλαχθεί ο ιός, να ενσωματώσει τις κατάλληλες μεταλλάξεις που να του προσδίδουν αυτή την ιδιότητα.

Αυτό για να γίνει θα πρέπει ο ιός να προσβάλει αρκετά θηλαστικά, όχι απαραίτητα τον άνθρωπο και θηλαστικά τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη συγγένεια με τον άνθρωπο και για αυτό το λόγο γίνεται μεγάλη προσπάθεια επιτήρησης και εφαρμογής μέτρων ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και αυξημένο κίνδυνο μεταλλάξεις του ιού, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούμε είναι τόσο ο αριθμός των λοιμώξεων στους ανθρώπους και στα υπόλοιπα θηλαστικά, το αν υπάρχουν συρροές, το αν πραγματικά υπάρχει κάποια περιοχή με αυξημένο αριθμό περιστατικών, τα οποία θα είναι ενδεικτικά και μεταδόσεων μεταξύ θηλαστικών ή μεταξύ ανθρώπων, επιτηρούμε την πηγή μετάδοσης, την έκθεση, καθώς και υγειονομικά χαρακτηριστικά. Εάν δηλαδή ο ιός έχει ενσωματώσει μεταλλάξεις οι οποίες θα αυξήσουν ή θα αυξάνουν τον κίνδυνο του ο ιός να μπορεί να προσβάλλει αποτελεσματικά τον άνθρωπο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Ιώσεις: Τι ισχύει με τις απουσίες στο σχολείο – Η εγκύκλιος

Παρασκευής για κορωνοϊό: Έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ