Δημόσια ΥγείαΠαρασκευής: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid

Παρασκευής: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid

- Advertisement -

Για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοιό κάνει λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή η έξαρση των νοσηλειών δεν συνοδεύεται με διασωληνώσεις και θανάτους.

Για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοιό κάνει λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή η έξαρση των νοσηλειών δεν συνοδεύεται με διασωληνώσεις και θανάτους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα ο κ. Παρασκευής επανέλαβε ότι ο κορωνοιός δεν έχει την εποχικότητα της γρίπης τονίζοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην εξέλιξη του covid λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η επιδημιολογική εικόνα είναι ενδεικτική ότι έχουμε μια αύξηση αυτή την περίοδο σε ό, τι αφορά κυρίως τις νέες νοσηλείες, δεν υπάρχει αύξηση, τουλάχιστον προς το παρόν, στις νέες διασωλήνωσεις και στους θανάτους.

Παρόλα αυτά τα επίπεδα είναι χαμηλά, αλλά αυτή η εικόνα μας υπενθυμίζει ότι ο κορωνοϊός δεν έχει την εποχικότητα της γρίπης και θα πρέπει ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι επιφυλακτικοί, δεδομένου το ότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Αυτή τη θερινή περίοδο, αν τυχόν έχουν συμπτώματα, έχει σημασία να πραγματοποιήσουν ένα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, καθώς και οι υπόλοιποι, όλοι από εμάς αν τυχόν έχουμε συμπτώματα, να προσέχουμε πολύ τις επαφές μας, ειδικά με τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αν έχουμε διαγνωστεί θετικοί, ακόμα περισσότερο να είμαστε επιφυλακτικοί, δηλαδή να προσέχουμε τις επαφές μας και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα έτσι ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Μπορεί για το γενικό πληθυσμό ο covid να μην αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, αλλά αξίζει να θυμόμαστε πόσο μεγάλη σημασία έχει να προστατεύσουμε τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο».

Οι νέες παραλλαγές το τριήμερο και οι καλοκαιρινές διακοπές

Ως προς τη θερινή περίοδο που οι μικρές αποδράσεις, αλλά και οι διακοπές μας φέρνουν σε επαφή με αρκετό κόσμο και ταξίδια, ο κ. Παρασκευής είπε: «Θα συστήναμε τη χρήση μάσκας αν τυχόν κάποιος έχει συμπτώματα, αν έχει απουσία συμπτωμάτων ή αν κάποιος δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, δεν είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας.

Όμως με παρουσία συμπτωμάτων είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας ή αν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και είναι σε τέτοιο χώρο υψηλού συγχρωτισμού, τότε συστήνεται η χρήση της μάσκας.

Να δώσουμε λοιπόν την εικόνα των παραλλαγών και να θυμίσουμε ότι είναι η παραλλαγή η οποία προκάλεσε την έξαρση της χειμερινής περιόδου, δηλαδή ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή και παραμένει κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι τώρα. Είναι η προηγούμενη παραλλαγή, ενώ αυτή που σημειώνεται με ανοικτό πράσινο είναι η νέα υποπαραλλαγή, η οποία διαφέρει με δύο ή τρεις μεταλλάξεις σε σχέση με την προηγούμενη και στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει αύξηση, Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα είναι η υποπαραλλαγή η οποία σχετίζεται με την αύξηση των περιστατικών την πρόσφατη περίοδο, την περίοδο που διανύουμε τώρα».

Τέλος ο κ. Παρασκευής δήλωσε πως: «Τα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσουν το Σεπτέμβριο. Τα επικαιροποιημένα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την παραλλαγή η οποία κυριαρχεί και κυριάρχησε μέχρι τώρα, υπάρχει μία πιθανότητα να συμπεριληφθούν και οι παραλλαγές οι οποίες κυκλοφορούν, δηλαδή νέες υποπαραλλαγές, προκειμένου το εμβόλιο να έχει μεγαλύτερη κάλυψη σε ό, τι αφορά τη γενετική ετερογένεια, τα γενικά χαρακτηριστικά του ιού.

Είμαστε σε μια περίοδο που σαφώς δεν χρειάζεται να δίνουμε τέτοιου είδους οδηγίες ή περιορισμούς, απλά να έχουμε στο νου μας τα προληπτικά μέτρα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ