Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, που θεωρείται ότι θα φέρουν νέα έξαρση, η πανδημία καλπάζει, με τα κρούσματα κορωνοϊού να κινούνται σε ανησυχητικά επίπεδα και τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να παραμένουν υψηλά.
Με το φθινόπωρο να βρίσκεται ουσιαστικά προ των πυλών, πράγμα που συνεπάγεται μια φυσιολογική αύξηση της μετάδοσης, τα σχολεία να ανοίγουν σε λίγες ημέρες και η κινητικότητα ανάμεσα στα παιδιά επομένως να αυξάνεται, επιφέροντας αύξηση κρουσμάτων, νέες εστίες ανησυχίας αποτελούν οι μεταλλάξεις.
Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στη χώρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος, που έχει συμβάλει στην αύξηση κρουσμάτων και κυρίως έχει κάνει πιο απαιτητική τη διαδικασία κτισίματος του τείχους ανοσίας. Πλέον, για να κτιστεί το τείχος ανοσίας απαιτούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, με τον στόχο για εμβολιασμό 85% των ενηλίκων της χώρας ως το φθινόπωρο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.
Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 διασωληνωμένους
Την ίδια ώρα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να ενημερώνει πως αποτελούν το 90,1% του συνόλου των βαριά νοσούντων.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 364 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, 328 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (ποσοστό 90,11%) και 36 πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 9,89%).
Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, αφού τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ αντιπροσώπευαν το 91,42% και οι πλήρως εμβολιασμένοι το 8,58%.
Μετάλλαξη Μu
Tην ίδια ώρα, μια νέα παραλλαγή του ιού, η μετάλλαξη Mu, έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας.
Mέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο.
Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.
Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη καταγράφηκε πρώτη φορά 1η Ιουλίου
Από την πλευρά του, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε, με ανάρτησή του στο Facebook, ότι η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».
«Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621, που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα, είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/3-21/6.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα